Vlastná výroba dreveného uhlia

Horiace drevené uhlieO sezóne grilovačiek už ťažko hovoriť, keďže dnes mnoho ľudí rado griluje v každom ročnom období. Najviac používaným spôsobom grilovania je aj napriek pretlaku rôznych plynových, alebo elektrických grilov stále klasické grilovanie "na ohni".  Pri tomto spôsobe grilovania je veľmi vhodné použiť drevené uhlie. Viete, že si ho nemusíte draho kupovať a môžete si ho relatívne jednoducho pripraviť sami?

 Hlavnou výhodou dreveného uhlia je jeho jednoduchá a krátka príprava na grilovanie, to že nehorí, ale tlie a jeho výdaj tepla je dlhší ako pri použití dreva. Preto ide v hlavnej grilovacej sezóne na odbyt nie len v hobby marketoch, ale i záhradníctvach, supermarketoch a dokonca i na benzínových čerpadlách...

Na výrobu dreveného uhlia potrebujete mať v prvom rade dostatok zdrojovej suroviny - dreva. Pre výrobu uhlia je najvhodnejším drevom tvrdšie listnaté drevo (napríklad bukové), keďže nemá v sebe veľa živice. Ihličnaté drevo je použiteľné len na aplikácie iné ako je príprava jedla. Drevo je potrebné najprv pripraviť jeho narezaním na menšie kusy (najlepšie cca 5 cm kocky, alebo i menšie). Na to sú vhodné najmä hrubšie konáre. Pri zvažovaní veľkosti je potrebné si uvedomiť, aké najväčšie kusy uhlia sme schopní použiť a tomu prispôsobiť aj veľkosť narezaných kúskov. Zohráva tu úlohu aj veľkosť a tvar nádoby v ktorej budeme drevo ďalej spracovávať.

Na výrobu dreveného uhlia budeme potrebovať čistú plechovú nádobu. Nemala by obsahovať pozostatky chemických, horľavých alebo zdraviu škodlivých látok, keďže neskôr budeme nádobu dávať na plameň a uhlie chceme používať na prípravu jedla... Najlepšie sa na to v domácich podmienkach hodia nádoby, či plechovice o objeme 5-10 litrov. Môžeme použiť i starší nepotrebný veľký hrniec s pokrývkou, alebo plechovku od vodou riediteľnej farby. Nádobu prederavíme cca desiatimi otvormi o priemere cca 5 mm, ktoré poslúžia na odvod drevoplynu. Toto je veľmi dôležité, keďže nahromadený drevoplyn môže v najhoršom prípade spôsobiť explóziu nádoby. Otvory nesmú byť ale príliš nahusto, aby nevznikol komínový efekt a drevo nám namiesto zuholnatenia nezhorelo na popol... 

Takto pripravenú nádobu naplníme drevom a uzavrieme vekom, ktoré je najlepšie ešte upevniť svorkami, alebo zdrôtovaním s nádobou. Nad rozpálené ohnisko (najlepšie na rošt) položíme nádobu. V nádobe prebehne takzvaná suchá destilácia a z otvorov začne unikať modrý plyn. Drevené uhlie by malo vzniknúť za cca 45 - 60 minút, čas je však veľmi individuálny a dobrým znamienkom je, ak z otvorov už neuniká modrý plyn.

Ešte jednoduchším spôsobom je zapáliť drevo na ohnisku a keď je prehorené, nahromadiť ho na kopu a prikryť ho vyššie upravenou nádobou. 

Po ukončení prípravy uhlia, je nutné toto schladiť vodou a to aj niekoľko-krát po sebe, keďže uhlie má schopnosť sa opätovne samovznietiť, ak nie je dokonale uhasené a schladené. Následne treba uhlie vysušiť a je hotovo. Máme vlastné drevené uhlie na grilovačku.

Foto: Pirate Alice

Tip

- zvýšená vnútorná vlhkosť (vaňa, sprcha, kvety)
- nesprávne alebo slabé vetranie
- prerušovaný spôsob vykurovania
- nesprávne umiestnenie závesu

Anketa

Princezná z ktorej rozprávky sa vám páči najviac?:

Kto je online

Momentálne online: 0 používateľov a 2 návštevníci.

Prihlásenie