Výroba burčiaku (Aktualizované)

BurčiakUž koncom leta a začiatkom jesene prichádza pravidelne obdobie burčiaku - jemne alkoholického nápoja vyrobeného z hrozna. Ak máte dostupné hrozno, môžete si ho vyrobiť i sami.

Na výrobu burčiaku sa najlepšie hodia aromatické odrody ako Irsai Oliver alebo Muškát. Okrem vône je ich prednosťou aj nízky obsah kyselín.

Najprv je potrebné z hrozna vylisovať šťavu. Hrozno by sa nemalo mlieť, pretože horkosť zo semiačok a kostrniek bude vo výsledku rušivá. Ideálnym nástrojom na tento účel je tzv. lisovací rmut alebo preš. V poslednej dobe sú populárne aj domáce "šnekové" lisy na ovocie a zeleninu. Pri menšom množstve hrozna môžete použiť aj tieto. Nevinár si vystačí aj s veľkým hrncom a niečim na roztlačenie hrozna. Ideálne je, nádoby pred použitím vysíriť. Takto vylisovaný mušt prelejte cez gázu do inej nádoby. Po vylisovaní je vhodné mušt odkaliť, t.j. nechať usadiť rôzne zvyšky, pevné súčastí ale i hnojivá na dne nádoby počas cca. 8 - 12 hodín a čistý mušt odčerpať do inej nádoby (najlepšie hadičkou, alebo opatrne naberačkou).

Kvasnú nádobu naplňte muštom tak, aby zostalo aspoň 10-20% z objemu prázdneho.

Zvyčajne je nutné zvýšiť cukornatosť muštu, keďže v našich podmienkach hrozno nedosiahne dostatočnú prirodzenú cukornatosť. Je vhodné si na tento účel zaobstarať merač cukornatosti (cukromer). Tento je v jesennom čase dostať aj v obchodných domoch. Na zvýšenie obsahu cukru jedného litra muštu o 1 stupeň je potrebných 11 gramov cukru. Ak teda máme mušt s cukornatosťou 17 a chceme dosiahnuť 22, potom potrebujeme 5 x 11 = 55 gramov cukru na jeden liter. Tento najskôr rozpustite v teplej vode a po jej vychladnutí tento syrup vylejte do muštu a dobre premiešajte. Výslednú cukornatosť samozrejme nastavte podľa vlastnej chuti. Burčiak však potrebuje skôr viac cukru ako by sme použili na výrobu vína, keďže sa vyžaduje skôr sladká chuť. Mušt sa môže javiť ako príliš sladký, ale pamätajte na to, že jeho veľká časť sa kvasom premení na alkohol...

Pre netrpezlivých je na naštartovanie kvasu vhodné do muštu pridať sušené kvasinky (cca 1-2 gramy na 10 litrov). Kvasinky je vhodné roztopiť a naštartovať v troche teplej vody a muštu. Miesto kvasiniek je možné použiť aj trochu už hotového burčiaku. Mušt pripravený na kvasenie by na rozdiel od výroby vína nemal byť skladovaný v chladných priestoroch, aby sa nezastavil kvas. Ideálnou teplotou je rozsah 20-30 °C. Pozor, čím vyššia teplota, tým rýchlejšie kvasenie... 

Zdroj: wikipedia, vinko.sk, archív autora

 Foto: mararie

super navod, dakujem. aj

super navod, dakujem. aj minuly rok sme to skusali,ale nam to miesto kvasenia splesnivelo:( co presne znamena vysirit nadobu?kupili sme si na to taky prasok,ale neviem presne ako ho pouzit. mozem to cele nechat kvasit aj v hrnci alebo vedre ci to ma byt demizon?

Demižón

Nemusí to byť v demižóne, ale treba dodržať 10 - 20 % voľného priestoru - nie viac! Síri sa zvyčajne zapálením špeciálnych sírnych papierikov v demižóne, ale možno sú už aj modernejšie metódy...

Aké kvasinky tam treba

Aké kvasinky tam treba pridať? Kde sa to dá zaobstarať? Ďakujem

Burčiak-metanol

kedy vznika metanol ?? pri kvaseni ?? ci ?? alebo ked ho neham dlho kvasit ?? nieje pri burciaku riziko oslepnutia pôsobenim metanolu ?

burciak-metanol

Metanol tam nevznika kvasinky premieňajú cukor na alkohol. Nehrozí ziadne oslepnutie a ani nič podobné oko bolo prezentované v mediach.kvasinky premieňajú cukor na alkohol a vylučujú do ovzdušia co2.

cukor tam netreba ??,, ak ano

cukor tam netreba ??,, ak ano aky pomer ?

Jo a ak chcete LEN burčiak

Jo a ak chcete LEN burčiak bez ambicii mat z neho aj vino, tak mozete prisladit aj viac - na hodnotu 22. Je mozne prisladzat aj medom.

Ak je hrozno sladke (ma

Ak je hrozno sladke (ma dostatocnu cukornatost) netreba prisladzat. Pokial nemate cukromer, tak to viete len odhadnut. Ti co maju cukromer, odporuca sa prisladit na hodnotu 19 az 21.

burčiak

dobry navod ,ale nikde sa nepíše ako dlho sa ma kvasiť aby bol ten burčiak už hotový....

burčiak

keddy je hotovy

Podmienky

Silne to zavisi na podmienkach - najma teple a mnozstve kvasiniek v burciaku. Najleopsieje sledovat je ho aktivitu a postupne ochutnavat a vystihnut ten pravy moment. V teple to bude rychlejsie...

To je zase taka

To je zase taka odpoved... Je to 4 dni?, 2 tyzdne, mesiac ? Aspon zhruba

Su to radovo dni

Su to radovo dni

Tip

Najlepšie palubky vyzerajú, keď sa položia v smere prenikajúceho svetla. Toto však neplatí v chodbách, alebo v dlhých miestnostiach. Opticky je v týchto miestnostiach lepšie pokladať palubky kolmo k dlhšej strane.

Anketa

Princezná z ktorej rozprávky sa vám páči najviac?:

Kto je online

Momentálne online: 0 používateľov a 2 návštevníci.

Prihlásenie