Recept na tradičný vaječný likér - Aktualizované

Vaječný likérČi už na Vianoce alebo na Veľkú noc, vaječný likér patrí na sviatočný stôl. Ak si ho pripravíte sami, bude vám isto chutiť ešte viac. Naviac sa môže stať veľmi pekným darčekom, ak ho naplníte do peknej fľaštičky.

Potrebujete

  • 5 vajec
  • 5 polievkových lyžíc práškového cukru
  • 20 g kryštálového cukru (ak nemáte vanilku, tak môže byť vanilkový)
  • 1 struk vanilky (alternatívne zameniteľný za vanilkový cukor, alebo extrakt)
  • 1 konzerva salka, alebo iného zahusteného mlieka
  • 0,5l rumu, alebo koňaku


Postup

Do nádoby dajte oba cukre a žĺtka z vajec. Šľahajte až kým sa ingrediencie nespoja (7-10 min). Pridajte vnútro z vanilkového struku a opäť šľahajte rovnakú dobu. Pridajte salko a šľahajte až kým nebude hmota homogénna a hladká. Postupne pridávajte rum a šľahajte opäť až kým je hmota dobre premiešaná (čím dlhšie tým lepšie). Likér prelejte do flašiek a dajte zachladiť do chladničky. Podávajte vychladené a ozdobené mletou škoricou.

Tip: Ak chcete likér ozvláštniť, alebo spraviť exkluzívnejší, zameňte rum za koňak, alebo brandy.

Ako sme ho robili my

Keďže sme sa trocha obávali možnej nákazy zo surových vajec salmonelou, skúsili sme iný recept s tepelnou úpravou, ktorý sme si upravili podľa vlastnej chute.

Potrebujete

Vaječný likér - ingrediencie
  • 5 vajec
  • 5 polievkových lyžíc práškového cukru
  • 18 g/2 sáčky vanilkového cukru (nie vanilínový!)
  • 125 ml smotany na varenie (kvalitnej aspoň 12%)
  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 1 konzerva salka, alebo iného zahusteného mlieka
  • 0,5l brandy Soberano (odporúčame 5 ročné - prípadne iné kvalitné brandy)

Postup

Vaječný likér - miešanie Vaječný likér - ohrev Vaječný likér - v bodkovanom krčiažku
Do mixéru dáme 5 žĺtkov, práškový i vanilkový cukor, obe smotany a obsah dobre vymixujeme tak, aby v zmesi neboli žiadne hrudky a bola homogénna. Zmes prelejeme do hrnca a pomaly zahrievame na 70-80 °C. Neustále miešame, aby zo zmesi nevznikla omeleta... Teplotu treba dobre kontrolovať, aby nedošlo k varu. Nám sa osvedčil infračervený teplomer, ale dobrou kontrolou teploty je, že keď sa začne zo zmesi pariť, treba s ohrevom skončiť. Hrniec dáme nabok a necháme zmes vychladiť na izbovú teplotu. Počas chladnutia je potrebné zmes občas premiešať, pretože sa môžu začať tvoriť hrudky.

V mixéri zmiešame salko a alkohol. Do mixéra prilejeme vychladnutú zmes z hrnca a opäť vymixujeme do homogénnej zmesi. Hotovo.

Poznámky: Použite radšej vanilkový ako vanilínový cukor, kvôli prirodzenejšej vanilkovej chuti. Na obrázku je zobrazené klasické Soberano, ale osvedčilo sa nám skôr 5 ročné (jemnejšia chuť). Smotana na varenie je na obrázku 10%, ale osvedčila sa nám kvalitnejšia a hustejšia 12%. Z uvedeného receptu spravíte cca 1 liter kvalitného vaječného likéru.

Foto: Autor, izik

 

Mohlo by vás zaujímať

Tip

Namočte ich do slanej vody, budú ako nové.

Anketa

Princezná z ktorej rozprávky sa vám páči najviac?:

Kto je online

Momentálne online: 0 používateľov a 10 návštevníkov.

Prihlásenie