Recept na domáci chlieb

ChlebíkTeplý voňavý chlebík ako sme jedávali u starej mamy na dedine, to sú tie najkrajšie spomienky aké mnohí z nás majú. Dnes existuje viacero zmesí do domácich pekární, ktoré si môžete kúpiť v supermarketoch. Nie je to však ono... Tu vám ponúkame osvedčený (ako inak) recept na domáci chlebík, ktorý si spravíte celkom sami.

Potrebujete

  • 1 kg chlebovej múky 650 (núdzovo môže byť aj obyčajná hladká múka)
  • 1 dkg soli
  • rascu

na kvások:

  • 2 šálky vlažnej vody
  • 1 šálka múky
  • 1 kvasnice
  • 2 lyžice octu

Príprava

Ingrediencie na kvások zmiešame a necháme vykvasiť v teple. Zvyčajne stačí cca 30 minút. Do kvásku pridáme múku, rascu a soľ. Dobre vymiešame. Ak je zmes príliš suchá, pridáme trochu vlažnej vody až kým je cesto vláčne. Dobre vymiesime.

Necháme vykysnúť v teple (cca. 1 hodinu).

Pripravíme si pekáč, ktorý vymastíme bravčovou masťou alebo olejom a pomúčime. Vytvarujeme bochník a necháme ho ešte chvíľu v pokoji nakysnúť. Bochník potrieme vodou a dáme piecť do rúry na 45-50 minút pri 190-200 °C. Do rúry s bochníkom dáme aj žiaruvzdornú šálku s cca 2 dcl vody.

Po upečení chlieb potrieme opäť vodou.

Dobrú voňavú a chrumkavú chuť!

Tip: Tento recept je na dosť veľký peceň chleba. Ak chcete menší peceň, jednoducho vydeľte množstvá ingrediencií dvoma a postup zachovajte...

Ilustračné foto: Gurney5

janbari

ďakujem za recept, určite vyskúšam :-)

ještě k tomu chlebovou pec

Recept na chleba je dobrý, ale ještě je k tomu třeba postavit chlebovou pec. Zde několik inspirací. Nejen chleba, ale i maso a pizza jsou z takové pece prostě ideální. http://www.mueller-scheessel.de/Oefen/Ofenindex.htm

Mohlo by vás zaujímať

Tip

Ak pridáte k vašemu kúreniu vhodnú reguláciu, môžete ušetriť až 20% na palive. Vyhnete sa aj prekurovaniu a kolísaniu teploty v dome.

Anketa

Princezná z ktorej rozprávky sa vám páči najviac?:

Kto je online

Momentálne online: 0 používateľov a 7 návštevníkov.

Prihlásenie