Pomaly pečená kačica (alebo hus)

Pečená kačicaMäsko šťavnaté a jemné, že sa samo oddeľuje od kostí a koža krásne do chrumkava upečená. To sa dá v prípade kačice alebo husi dosiahnuť len pomalým pečením na nízkej teplote. Tajný recept starých materí, ktorý vám týmto dávame do pozornosti sme odskúšali tento víkend sami. Úspech je teda zaručený... :)

Budete potrebovať

  • kačicu alebo hus 2300 až 2500 g
  • soľ
  • 1 PL medu
  • 1 PL rasce
  • jabĺčko

 

 

Postup

Kačicu dobre umyjeme a povytŕhavame malé zvyšky pierok. Nasolíme a porascujeme. Na soli nešetrite a najlepšie bude, keď ju rukou pozatierate všade kam sa dá. Celé jabĺčko vsuňte do vnútra kačice. Nechajte ju odstáť 2 - 4 hodiny v chlade. Kačicu umiestnite do pekáča (my sme použili kovový, staré mamy odporúčajú hlinené), ktorý ale nesmie byť oveľa väčší ako samotný vták a uzavrime pekáč priliehajúcou pokrievkou... Vložte ho do rúry a pečte 5 hodín pri 125 °C. Rúru ani pekáč počas pečenia neotvárajte! Po tomto čase skúste vidličkou, či je mäsko mäkké. Koža môže byť ešte stále svetlá, ale mäsko by už malo byť hotové. Odlejte z pekáča prebytočný tuk. Otočte kačicu prsiami dole a potrite ju prichystaným medom rozpusteným v teplej vode. Zvýšte teplotu na 200 °C a pečte v odokrytom pekáči 10 minút. Potom kačicu opäť v pekáči pretočte, natrite medovou vodou a pečte na rovnakej teplote ešte 10-15 minút, pokým nemá koža želanú zlatohnedú farbu.

Pečená kačka najlepšie chutí s lokšami a karamelizovanou kapustou. Dobrú chuť!

Iný recept na kačicu: Medová pečená kačka

O pečených kačiciach a husiach AJ TU.

4 roky v mraznicke pri -20°C

Prave je uz kacka rozmrazena a nasolena v chladnicke a rano ju dam piect . Som moc zvedavy lebo bola 4 roky hlboko zmrazena, rok vyroby 2012 . Dufam ze sa neotravim, ale po rozmrazeni nesmrdela . Akurat vnutornosti som vyhodil tie boli divne .

plnka

skúste ešte k jablku pridať dobre umytý pokrájaný pomaranč...

dedinska kacka

mile gazdinky,ano kacicku je potrebne dobre vysolit,nie presolit,ja robim plnenu kacku,je potom toho viac/rozky,pecienka,kusok bocku,vela cibule a cesnaku,zomlet,dochutit,korenim,majorankou,rascou,moze byt aj petrzlen.vnat a 2 vajcia/.Naplnit,zlahka a zasit.Pamatam si ze starka davala do plnky aj kacaciu krv a teda to bolo zuzo !! Pod kacku davam 2 velke nakrajane cibule,rascu,4-6 kostrniek z majoranky/treba si ich zohnat od gazdiniek na trhu,3 str.cesnaku a toto vseko podliat salkou vody....kacicka sa pari,v 1.etape,cibula mi nikdy nezhori a vytvori spravny husty sos.Ked uz je privela masti a voda je odparena,mast zlievam a dalej pouzivam.Pamatam si,ze starka,ked mala velku hus,tuto pred pecenim obvaralavo vhodnom hrnci,potom prelozila na pekac,aj s vyvarom a dopiekla...tak krasnu a chutnu hydinu citim dodne sn a jazyku a vzdy si spomeniem na starku jedinecnu kucharku.Tak,skuste a neolutujete.Dobru chut !

pomalé pečenie

Stará mama ma učila, že pri klasickom pečení kačky, husy (hlavne takej pravej domácej vykŕmenej) je potrebné ju počas pečenia pravidelne pichať napr. ihlou, aby sa vypiekol podkožný tuk, ktorý spôsobuje ťažšiu stráviteľnosť a tým vypečeným tukom vtáka pravidelne polievať. Aj napriek tomuto postupu sa mi občas stávalo, že niekedy kačička dosť ležala v žalúdku - asi to závisí aj od spôsobu jej odchovu. Pred cca 2 rokmi sme prešli pokusne na spôsob pečenia konfitovaním čiže pomalým pečením pri nízkej teplote a ponorením v tuku (ten sa dá zvlášť kúpiť) - a to je tá naozajstná "mňamka". Už pečieme a skladujeme len týmto spôsobom.

Vsetko funguje na 100%,

Vsetko funguje na 100%, jablcko chutilo tiez. Prebytocny tuk som dal do poharov spolu s pecienkou (robena samostatne vedla na panvici na kac.tuku). Moc dakujem za recept.

Je vynikajúca.

Je vynikajúca.

Moja prva kacica v zivote.

Moja prva kacica v zivote. Odhodlala som sa kôli vasmu receptu a komentom k nemu. Proste je super,stavnata a nenormslne chutna. Keby som vedela pridat obrazok,tak je tu. Super recept. Prvy,ale navzdy. Dakujem Vam velmi pekne

pečená kačka

recept je dobrý, nenáročný a kačka chutí výborne. Ja som piekla 4 hodinky a stačilo./kačka bola kúpená, nie domáca/

Vyborny recept!

Vyskusala som a kacka bola uzasna. :) Vyborny recept, odporucam!

výborný recept, odkedy som ho

výborný recept, odkedy som ho našiel, stále tak pečiem kačku

domaca kacka

ked mate echt domacu kacku, ako sme mali my, asi 5 kg, pecte kludne 6-7 hodin, piekol som teraz 5 hodin na 130 ale mesko este trocha by potrebovalo, inak dobra, dakujem za recept, o rok cez sviatky dame dalsiu 'dedinsku' kacku, raz vyskusajte nie 'tesco' kacku a uvidite ten rozdiel

prvýkrát som piekla kačicu,je

prvýkrát som piekla kačicu,je vynikajúca....

Pecena kacica na mede

Dakujem velmi pekne za recept. robil som kacicu pred mesiacom presne podla vasho postupu a bola uzastna.Moja priatelka si velmi pochvalovala. Dnes peciem kacicu znova a ako zvycajne pozeral som recepty na strankach, ibaze zastavil som sa znova pri vasom recepte a kedze mi takto kacica chuti najlepsie tak nebudem spekulovat ale upeciem si ju na vas sposob. Odporucam kazdemu. Cas zleti - kacka v rure doslova nic nepotrebuje a mate paradnu veceru. Ja neviem varit a varim strasne malo ale ak mate dobry recept a dodrzujete jeho postup tak vysledok sa dostavi.

ako to nevijde

vychadzam z vety "a nešetrite soľou" najlepší spôsob ako niečo drahé zničiť už pri solení som mal pocit že to nieje normálne, ale ako nezvyknem poslúchať tak tu som poslúchol a výsledok sa dostavil po 5.tich hodinach čakania samozrejme veril som že snaď nie ale stále mi nešlo do hlavy že kde sa tá soľ podeje už viem je to skoro nejedlé a to nieje prvý krát čo som zožral múdrosť nejakého chytráka z internetu a vypomstilo sa to ano mäso odpadáva ale presolené ďakujem za radu aj do buducna len som viac než smutný preto radím ostatným nedajte na zdravý rozum aj keď Vás niekto presviedča o opaku.... Ďakujem za pokazený víkend

sol nad zlato

Tak si ju pocukruj chmulo.

to nemyslíš vážne, ty si sám

to nemyslíš vážne, ty si sám svojou neschopnosťou pokazíš obed a hádžeš to na iného....sa nad sebou zamysli!!!

ono to po odstati tych 2-4

ono to po odstati tych 2-4 hodin treba umyt a tak dat piect, zabudli to asi napisat

sol

Netreba dat nic umyt. Tak ako sa vecer nasoli a porascuje, na buduci den sa hodi uz len do rury. Ak to niekto vsak soli ako bociky na slaninu tak ano treba umyt

Soľ

Neviem, kde spravil prispievatel vyssie chybu, ale recept sme od zverejnenia skusali uz vela-krat a nikdy sme solou nic nepokazili. Mozno to skutocne prehnal, ale to musela byt kacica asi biela od soli... Len aby bolo jasne - kacica sa po odstati neumyva.

treba poriadne nasoliť nechať

treba poriadne nasoliť nechať odležať najlepšie na noc a potom určite opláchnuť!!. potrebnú slanosť si mäso už vtiahlo a zbytok sa zmyje, netreba viac posoliť. čo sa týka chĺpkov, tie vytahujte až ju máte odstátu v posolenom stave. ide to potom aj rukou, prípadne nožom proti srsti. celkom nerozumiem takémuto pomalému pečeniu. ak máte pekáč s krytom a najlepšie aj s roštom 1,5 až 2 cm od dna, nie je čo pokaziť. na spodok 1,5 dc vody a na 160-180... 2 hodky prsiami dolu. potom odokryť, zvýšiť na 200, použiť medový poter a nechať do červena, následne otočiť, potrieť a zase do červena. za 3 hodky papám. dávam do kačice okrem jabĺčka cca 1 kg pliecka, to sa tam akurát vojde. nasolím a narascujem ho zvlášť. vo finále bude mať chuť kačice. sme velká rodina :)

rozporcovana kacka

a da sa takto piect aj rozporcovana kacka?

prikrytie

Chystám sa na tento recept. mám hlinený pekáč, ale nemám na neho kryt. čím ho môžem zavrieť? napr. 2vrstvami alobalu? a možno máme ešte taký istý pekáč, tak by som ich mohla spojiť, nie? budem mať 2,5kg kačku, tak to asi stačí tie 3hod robiť zakryté, či nie? a ja som alergická na med, takže to potom nechám len uchrumkaviť bez medu, čo už.

recept funguje :)

dnes sa aj u nas prvykrat piekla kacka... podla tohoto receptu... ziadna voda, ziadny olej, vecer predtym sme nasolili, dali rascu aj jablcko a rano supli do rury... po 2,5 hodine skontrolovali... pre istotu :) ale nebolo treba, uz tam bolo vela masti... tak sme to dali este na 1,5 hodiny piect a potom uz podla receptu dopekali... bola vyborna :)

kačkohus

Ja som kúpila na husej farme kačkohus - mala asi 3,70 kg a veru musela som ju piecť vyše šesť hodin - a bola vynikajúca. Mňam dakujem za recept

kachna

No, tak toto nevyšlo.. :( Bola som taká nadšená, idem spraviť prvú kačku a taký výborný recept, povzbudzujúce komentáre.. kačka váha 2600, osolená, jablko vnútri, elektrická rúra vyhriata na 200, stiahnutá na 125.. nedalo mi a asi 2 lyzice oleja som pod ňu uliala, nech sa jej dobre šmýka po pekáči :) a spokojne som odišla.. Po 2 hodinách a 10 minútach som nevedela trafiť k rúre, taký dym všade :( káčatko mi prihorelo, teda nožičky-kostičky a odspodu.. horná kožka upečená, tak som ju pooblievala šťavou a nechávam vychladnúť, ani sa mi ju nechce ochutnať :(

Problem asi bude v tom

Problem asi bude v tom predhriati a stiahnuti teploty. Ak ste len stiahli teplotu a hned vlozili kacku, ta sa piekla dost dlho este na vyssom stupni ako sa mala... Treba dat tych 125 hned na zaciatku, inak to pomale pecenie (konfitovanie) nema vyznam.

kachnička

tak druhý pokus už vyšiel :) teplotu som mala od začiatku len nízku, i tak už po 2,5 hodinách som vytiahla, lebo už mala krásnu kôrku.. ale celý čas som sa bála, tak som ju po 30 min. otvárala a polievala.. bola výborná :)

kačka

super recept piekla som ju 4h ,ale stačilo možno aj 3h mäsko je úplne mäkučké.ďakujem za recept

FAMOOOZNE

Tak vcera sme sa na to s manzelkou po prvykrat vrhli aj my. Rozhodli sme sa urobit u nas "husacie hody". Kupili sme dve husy (a 3,4KG). Prvy sok bol s odperovanim, ktore sme po 90 minutach pinzetovania vzdali (nad sporakom opalovat to moc neslo :( ). Nasolili sme ich a dali na 12 hodin do chladnicky. Na druhy den sme ich vybrali, sol omyli mliekom, narascovali, dali do nich jablcka a na plechu zakryli 2 vrstavami alobalu. Prve dve hodiny sme piekli na 130C, dalsiu hodku 140 a dalsiu 150.... Po 4 hodinach, plni obav, ze co z toho bude, kedze navsteva uz vchadzala do bytu, sme odkryli alobal a husky krasne upecene....takze sme pridali "paru" na 200 stupnov a este 30 minut piekli a potierali medovou vodou... Uzasne!! Husky zostali cele, masko sa krasne oddelovalo...no skratka pecka! Vdaka za recept!

:-) pár ?vylepšení?

Kačenu peču raději už neporcovanou - masomá vlasně jen na prsou a nohách, takže peču jen tyto. Ze stažené kůže vyškvařím sádlo,po scezení (případně přidám i kelímek kachního sádla z Tesca) a zasmažím v něm kuřecí nebo krůtí játra nakrájená na cca 1cm kostičky - super na chleba :-). Ze zbytku (kostra, křídla... mimo "housera",ten jde do odpadu) je super vývar s kousky masa které na kostech a křídlech jsou... . K pečení samotnému - při pečení masa vždycky nejdřív vzhřeju troubu na 200-220°C a teplotu stáhnu až po cca 1%-15 minutách - maso se tak na povrchu zatáhne a udrží si více šťávy. Jinak - cukr (med) v malém množství na maso vyloženě patří - viz jablko,cibule a pod. přidávané při pečení masa (i cibule má spoustu cukru) - zesílí a zjemní jeho chuť (ochutnal někdy někdo surové maso? Taky chutná nasládle...)

Kacicka

Dnes som po prvý krát piekla kačku a táto sa mi náramne vydarila. Rozplýva sa na jazyku aj ked sa trošičku rozpadáva nič to nevadí, chuť všetko predčí. Ďakujem za extra ľahký ale vynikajúci recept. mňam :-)

Dnes sme mali kacku podla

Dnes sme mali kacku podla vasho receptu, bala som sa nizkej teploty, ale vysledok je fantasticky, makucka, stavnata vsetkym odporucam. Dakujem za recept

kačica

sa pred pečením na koži nareže, tuk vytečie, po upečení kačice sa zberá a ak ním zalejete kačaciu/husaciu pečeň, ktorú ste piekli s kačicou/husou , tak si prsty lízať budete. Tým vypečením tuku sa stáva kačacina/husacina diétnejšia ako napr. chudá bravčovina. To pomalé pečenie mäsa vo vytopenom vlastnom tuku, ktoré na Slovensku už od oných čias naše staré matere robili (a nezískavali za to doktoráty), "reinkarnovali" v prepytujem slávnej francúzskej kuchyni a teraz machrujú, že aké to len konfitovanie vynašli. Skúste napr. oškvarky zaliať masťou, ktorú ste získali tou vyškvarenou slaninou. U kupovaných kačíc či hús opatrnejšie s časom, lebo je to všetko také "narýchlo". Aj kŕmenéie aj pečenie. Chce to trošku skúsenosti. Ale moja skúsenosť vraví, že radšej prepečené ako nedopečené. Dobrú chuť.

kac kac

dnes som prvy krat v zivote piekla kacku..skusila som tento recept..a musim povedat, ze som na seba nesmierne hrda!! :)) dakujem..je uzasna!! pekny vecer

super chrumkavá kačica-za 2,5hod.

Umytú kačicu som deň vopred dobre nasolila a posypala rascou,potom som ju dala do jenskej ,misy podliala vodou-cca do výšky 1cm a prikrytú vrchnákom piekla podľa hmotnosti-2 kg 2 hod.na 150C v elektrickej trúbe.Po 2hod. som ju odkryla, poliala zmesou / 1polievková lyžica medu+4 lyžice vody/ a dopekala 15min. z každej strany pri teplote 200C. Bola výborná chrumkavá a mäkká-počas pečenia som 2x odobrala asi 200ml tuku. Dobrú chuť !!!

Ja som piekol 5h kačku ale z

Ja som piekol 5h kačku ale z tesca mrazenú, tá sa mi po 5 hodinách rozpadala asi ako každému ale mi to nevadilo lebo je mekučka,a piekol som aj doma vykrmenú asi 5 kilovu a tá bola ešte trošku tvrdá p 5 hodinách a nezmekla tak.Vykrmenú už piect nebudem leb za jedno je ešte po pečení aj dost masná a má menej masa,a kupovanú budem piecť tak 4 hodiny a potom kukem aká je a otočím.inak fasa recept dakujem :-)..

med s vodou

Najdolezitejsia vec ze 1PLmedu rozmiesat vo vode ale ste zabudli ze kolko vody povedat dost dolezita informacia ide tam o konecne dochutenie kacice ci bude sladka alebo nie cize z receptu som sa nedozvedel mozte prosim upresnit dakujem

Staci pomer 1:1 ale moze byt

Staci pomer 1:1 ale moze byt aj cosi viac vody. KAcka vobec nie je sladka - ziska vsak krasnu farbu a korku...

Chrumkavá kačica

Srdečne pozdravujem! My dom máme dlhoročný problém, ako upiecť kačicu, resp. ako ju obrátiť, aby sa kožička nepotrhala. Rozmýšľal som aj nad nejakým roštom - ale z akého materiálu, aby sa zas ten neprilepil?! Tiež budem vďačný za návod, ako robia tú "chrumkavú kačicu, alebo kurča v ázijských reštauráciách. Sú to rozporciované a vykostené kusy mäsa, úžasnej chuti a každá porcia nielen že má chrumkavú kožičku, ale aj ostatný povrch je obalený v nejakom skoro priesvitnom obale vypečenom do chrumkava, až tak, že sú v ňom bublinky. Ahojte: milosko60@gmail.com

Chrumkavá kačica

Ja pečiem kačicu,alebo hus v hlinenom pekáči.Tiež som mal problém s prichytávaním kože o pekáč.Dal som si na mieru pozvárať z antikorového drôtu rošt ,ktorý stojí na nôžkach asi 2 cm nad dnom pekáča.Odvtedy je po probléme.Výrobné náklady 3,6 € + pol litra zváračovi.

Odporucam piect v liatinovom

Odporucam piect v liatinovom hrnci alebo pekaci. Nic sa tam nepripecie. Peciem v nom kacku, kura, velkonocnu plnku, lasagne aj zemlovku. Nikdy pri umyvani nepotrebujem drotenku.

bolo to super

bolo to uplne super.mne sa pacila ta kacica.bola chrumkava.!!!!

vacsine sa rozpada...preco?

vacsine sa rozpada...preco?

Lebo je masko tak makke...

Lebo je masko tak makke...

Úžasná chuť

Prvý krát v živote som piekla kačicu a na základe JEDNODUCHÉHO a DOBRÉHO RECEPTU sa to PODARILO! Keďže som ju piekla v sklenenom pekáči, rodina mala doobeda aj vizuálny zážitok :-) Kačica je nádherne upečená, kuchyňou sa vinie lákavá vôňa ... Jabĺčko upečené vo vnútri kačice sa minulo okamžite :-)

Pomaly pečená kačica (alebo hus)

Dobry den. Naposledy vcera som piekla kacku pokusim sa vam poskytnut moje skusenosti. Kacku pred pecenim poriadne nasolte a nechajte cez noc v chladnicke. Potom ju oplachnite, ponorte na 2-3 minuty do vriacej vody, stiahnu sa jej pory, a bude po peceni stavnatejsia. Uz ju nesolte, staci trosku pridat mletu rascu. Plnim ju klasickou plnkou (starsie rozky, vajicka, mlieko, petrzlenova vnat, sol, cibula, pecienka) alebo ked nemam po ruke vsetky prisady na plnku vlozim do kacky len jablcko, aby drzala tvar. Peciem pri cca 125-150 C ju asi 3 hodiny, dlzka pecenia zavisi od vahy a veku kacky:). Cim mladsie maso, tym menej casu potrebuje na pecenie. Po prvych 2 hodinach ju otocim a dopeciem. Na zaver ju odokryjem, a peciem cca 10 minut na 200 C.Ked ju peciete pridlho, rozpadne sa vam pod rukami. Ako prilohu podavam dusenu cervenu kapustu + nekysnutu zemlovu knedlu. Prajem dobru chut:)

Pomaly pečená kačica

Navnadil ma tento recept a chystám sa upiecť túto kačicu, ale chcem sa opýtať, či sa nemá koža popichať pred vložením kačky do rúry.

Ja som popichal a bolo to

Ja som popichal a bolo to ok...

A co ak mam doma domacu

A co ak mam doma domacu kacicu, ktora ma 6,4 kg? ;o)))) Kolko hodin by som jej mala dat?

ROZPORCOVAT A POSTUP JE TEN

ROZPORCOVAT A POSTUP JE TEN ISTY, A ZMESTI SA NA VACSI PEKAC

Tip

Ponorte ich na noc do roztoku sódy bikarbóny. Ráno budú biele ako sneh...

Anketa

Aké máte vzdelanie?:

Kto je online

Momentálne online: 0 používateľov a 0 návštevníkov.

Prihlásenie