Pomaly pečená kačica (alebo hus)

Pečená kačicaMäsko šťavnaté a jemné, že sa samo oddeľuje od kostí a koža krásne do chrumkava upečená. To sa dá v prípade kačice alebo husi dosiahnuť len pomalým pečením na nízkej teplote. Tajný recept starých materí, ktorý vám týmto dávame do pozornosti sme odskúšali tento víkend sami. Úspech je teda zaručený... :)

Budete potrebovať

  • kačicu alebo hus 2300 až 2500 g
  • soľ
  • 1 PL medu
  • 1 PL rasce
  • jabĺčko

 

 

Postup

Kačicu dobre umyjeme a povytŕhavame malé zvyšky pierok. Nasolíme a porascujeme. Na soli nešetrite a najlepšie bude, keď ju rukou pozatierate všade kam sa dá. Celé jabĺčko vsuňte do vnútra kačice. Nechajte ju odstáť 2 - 4 hodiny v chlade. Kačicu umiestnite do pekáča (my sme použili kovový, staré mamy odporúčajú hlinené), ktorý ale nesmie byť oveľa väčší ako samotný vták a uzavrime pekáč priliehajúcou pokrievkou... Vložte ho do rúry a pečte 5 hodín pri 125 °C. Rúru ani pekáč počas pečenia neotvárajte! Po tomto čase skúste vidličkou, či je mäsko mäkké. Koža môže byť ešte stále svetlá, ale mäsko by už malo byť hotové. Odlejte z pekáča prebytočný tuk. Otočte kačicu prsiami dole a potrite ju prichystaným medom rozpusteným v teplej vode. Zvýšte teplotu na 200 °C a pečte v odokrytom pekáči 10 minút. Potom kačicu opäť v pekáči pretočte, natrite medovou vodou a pečte na rovnakej teplote ešte 10-15 minút, pokým nemá koža želanú zlatohnedú farbu.

Pečená kačka najlepšie chutí s lokšami a karamelizovanou kapustou. Dobrú chuť!

Iný recept na kačicu: Medová pečená kačka

O pečených kačiciach a husiach AJ TU.

Pecena kacica na mede

Dakujem velmi pekne za recept. robil som kacicu pred mesiacom presne podla vasho postupu a bola uzastna.Moja priatelka si velmi pochvalovala. Dnes peciem kacicu znova a ako zvycajne pozeral som recepty na strankach, ibaze zastavil som sa znova pri vasom recepte a kedze mi takto kacica chuti najlepsie tak nebudem spekulovat ale upeciem si ju na vas sposob. Odporucam kazdemu. Cas zleti - kacka v rure doslova nic nepotrebuje a mate paradnu veceru. Ja neviem varit a varim strasne malo ale ak mate dobry recept a dodrzujete jeho postup tak vysledok sa dostavi.

ako to nevijde

vychadzam z vety "a nešetrite soľou" najlepší spôsob ako niečo drahé zničiť už pri solení som mal pocit že to nieje normálne, ale ako nezvyknem poslúchať tak tu som poslúchol a výsledok sa dostavil po 5.tich hodinach čakania samozrejme veril som že snaď nie ale stále mi nešlo do hlavy že kde sa tá soľ podeje už viem je to skoro nejedlé a to nieje prvý krát čo som zožral múdrosť nejakého chytráka z internetu a vypomstilo sa to ano mäso odpadáva ale presolené ďakujem za radu aj do buducna len som viac než smutný preto radím ostatným nedajte na zdravý rozum aj keď Vás niekto presviedča o opaku.... Ďakujem za pokazený víkend

ono to po odstati tych 2-4

ono to po odstati tych 2-4 hodin treba umyt a tak dat piect, zabudli to asi napisat

Soľ

Neviem, kde spravil prispievatel vyssie chybu, ale recept sme od zverejnenia skusali uz vela-krat a nikdy sme solou nic nepokazili. Mozno to skutocne prehnal, ale to musela byt kacica asi biela od soli... Len aby bolo jasne - kacica sa po odstati neumyva.

rozporcovana kacka

a da sa takto piect aj rozporcovana kacka?

prikrytie

Chystám sa na tento recept. mám hlinený pekáč, ale nemám na neho kryt. čím ho môžem zavrieť? napr. 2vrstvami alobalu? a možno máme ešte taký istý pekáč, tak by som ich mohla spojiť, nie? budem mať 2,5kg kačku, tak to asi stačí tie 3hod robiť zakryté, či nie? a ja som alergická na med, takže to potom nechám len uchrumkaviť bez medu, čo už.

recept funguje :)

dnes sa aj u nas prvykrat piekla kacka... podla tohoto receptu... ziadna voda, ziadny olej, vecer predtym sme nasolili, dali rascu aj jablcko a rano supli do rury... po 2,5 hodine skontrolovali... pre istotu :) ale nebolo treba, uz tam bolo vela masti... tak sme to dali este na 1,5 hodiny piect a potom uz podla receptu dopekali... bola vyborna :)

kačkohus

Ja som kúpila na husej farme kačkohus - mala asi 3,70 kg a veru musela som ju piecť vyše šesť hodin - a bola vynikajúca. Mňam dakujem za recept

kachna

No, tak toto nevyšlo.. :( Bola som taká nadšená, idem spraviť prvú kačku a taký výborný recept, povzbudzujúce komentáre.. kačka váha 2600, osolená, jablko vnútri, elektrická rúra vyhriata na 200, stiahnutá na 125.. nedalo mi a asi 2 lyzice oleja som pod ňu uliala, nech sa jej dobre šmýka po pekáči :) a spokojne som odišla.. Po 2 hodinách a 10 minútach som nevedela trafiť k rúre, taký dym všade :( káčatko mi prihorelo, teda nožičky-kostičky a odspodu.. horná kožka upečená, tak som ju pooblievala šťavou a nechávam vychladnúť, ani sa mi ju nechce ochutnať :(

Problem asi bude v tom

Problem asi bude v tom predhriati a stiahnuti teploty. Ak ste len stiahli teplotu a hned vlozili kacku, ta sa piekla dost dlho este na vyssom stupni ako sa mala... Treba dat tych 125 hned na zaciatku, inak to pomale pecenie (konfitovanie) nema vyznam.

kachnička

tak druhý pokus už vyšiel :) teplotu som mala od začiatku len nízku, i tak už po 2,5 hodinách som vytiahla, lebo už mala krásnu kôrku.. ale celý čas som sa bála, tak som ju po 30 min. otvárala a polievala.. bola výborná :)

kačka

super recept piekla som ju 4h ,ale stačilo možno aj 3h mäsko je úplne mäkučké.ďakujem za recept

FAMOOOZNE

Tak vcera sme sa na to s manzelkou po prvykrat vrhli aj my. Rozhodli sme sa urobit u nas "husacie hody". Kupili sme dve husy (a 3,4KG). Prvy sok bol s odperovanim, ktore sme po 90 minutach pinzetovania vzdali (nad sporakom opalovat to moc neslo :( ). Nasolili sme ich a dali na 12 hodin do chladnicky. Na druhy den sme ich vybrali, sol omyli mliekom, narascovali, dali do nich jablcka a na plechu zakryli 2 vrstavami alobalu. Prve dve hodiny sme piekli na 130C, dalsiu hodku 140 a dalsiu 150.... Po 4 hodinach, plni obav, ze co z toho bude, kedze navsteva uz vchadzala do bytu, sme odkryli alobal a husky krasne upecene....takze sme pridali "paru" na 200 stupnov a este 30 minut piekli a potierali medovou vodou... Uzasne!! Husky zostali cele, masko sa krasne oddelovalo...no skratka pecka! Vdaka za recept!

:-) pár ?vylepšení?

Kačenu peču raději už neporcovanou - masomá vlasně jen na prsou a nohách, takže peču jen tyto. Ze stažené kůže vyškvařím sádlo,po scezení (případně přidám i kelímek kachního sádla z Tesca) a zasmažím v něm kuřecí nebo krůtí játra nakrájená na cca 1cm kostičky - super na chleba :-). Ze zbytku (kostra, křídla... mimo "housera",ten jde do odpadu) je super vývar s kousky masa které na kostech a křídlech jsou... . K pečení samotnému - při pečení masa vždycky nejdřív vzhřeju troubu na 200-220°C a teplotu stáhnu až po cca 1%-15 minutách - maso se tak na povrchu zatáhne a udrží si více šťávy. Jinak - cukr (med) v malém množství na maso vyloženě patří - viz jablko,cibule a pod. přidávané při pečení masa (i cibule má spoustu cukru) - zesílí a zjemní jeho chuť (ochutnal někdy někdo surové maso? Taky chutná nasládle...)

Kacicka

Dnes som po prvý krát piekla kačku a táto sa mi náramne vydarila. Rozplýva sa na jazyku aj ked sa trošičku rozpadáva nič to nevadí, chuť všetko predčí. Ďakujem za extra ľahký ale vynikajúci recept. mňam :-)

Dnes sme mali kacku podla

Dnes sme mali kacku podla vasho receptu, bala som sa nizkej teploty, ale vysledok je fantasticky, makucka, stavnata vsetkym odporucam. Dakujem za recept

kačica

sa pred pečením na koži nareže, tuk vytečie, po upečení kačice sa zberá a ak ním zalejete kačaciu/husaciu pečeň, ktorú ste piekli s kačicou/husou , tak si prsty lízať budete. Tým vypečením tuku sa stáva kačacina/husacina diétnejšia ako napr. chudá bravčovina. To pomalé pečenie mäsa vo vytopenom vlastnom tuku, ktoré na Slovensku už od oných čias naše staré matere robili (a nezískavali za to doktoráty), "reinkarnovali" v prepytujem slávnej francúzskej kuchyni a teraz machrujú, že aké to len konfitovanie vynašli. Skúste napr. oškvarky zaliať masťou, ktorú ste získali tou vyškvarenou slaninou. U kupovaných kačíc či hús opatrnejšie s časom, lebo je to všetko také "narýchlo". Aj kŕmenéie aj pečenie. Chce to trošku skúsenosti. Ale moja skúsenosť vraví, že radšej prepečené ako nedopečené. Dobrú chuť.

kac kac

dnes som prvy krat v zivote piekla kacku..skusila som tento recept..a musim povedat, ze som na seba nesmierne hrda!! :)) dakujem..je uzasna!! pekny vecer

super chrumkavá kačica-za 2,5hod.

Umytú kačicu som deň vopred dobre nasolila a posypala rascou,potom som ju dala do jenskej ,misy podliala vodou-cca do výšky 1cm a prikrytú vrchnákom piekla podľa hmotnosti-2 kg 2 hod.na 150C v elektrickej trúbe.Po 2hod. som ju odkryla, poliala zmesou / 1polievková lyžica medu+4 lyžice vody/ a dopekala 15min. z každej strany pri teplote 200C. Bola výborná chrumkavá a mäkká-počas pečenia som 2x odobrala asi 200ml tuku. Dobrú chuť !!!

Ja som piekol 5h kačku ale z

Ja som piekol 5h kačku ale z tesca mrazenú, tá sa mi po 5 hodinách rozpadala asi ako každému ale mi to nevadilo lebo je mekučka,a piekol som aj doma vykrmenú asi 5 kilovu a tá bola ešte trošku tvrdá p 5 hodinách a nezmekla tak.Vykrmenú už piect nebudem leb za jedno je ešte po pečení aj dost masná a má menej masa,a kupovanú budem piecť tak 4 hodiny a potom kukem aká je a otočím.inak fasa recept dakujem :-)..

med s vodou

Najdolezitejsia vec ze 1PLmedu rozmiesat vo vode ale ste zabudli ze kolko vody povedat dost dolezita informacia ide tam o konecne dochutenie kacice ci bude sladka alebo nie cize z receptu som sa nedozvedel mozte prosim upresnit dakujem

Staci pomer 1:1 ale moze byt

Staci pomer 1:1 ale moze byt aj cosi viac vody. KAcka vobec nie je sladka - ziska vsak krasnu farbu a korku...

Chrumkavá kačica

Srdečne pozdravujem! My dom máme dlhoročný problém, ako upiecť kačicu, resp. ako ju obrátiť, aby sa kožička nepotrhala. Rozmýšľal som aj nad nejakým roštom - ale z akého materiálu, aby sa zas ten neprilepil?! Tiež budem vďačný za návod, ako robia tú "chrumkavú kačicu, alebo kurča v ázijských reštauráciách. Sú to rozporciované a vykostené kusy mäsa, úžasnej chuti a každá porcia nielen že má chrumkavú kožičku, ale aj ostatný povrch je obalený v nejakom skoro priesvitnom obale vypečenom do chrumkava, až tak, že sú v ňom bublinky. Ahojte: milosko60@gmail.com

Chrumkavá kačica

Ja pečiem kačicu,alebo hus v hlinenom pekáči.Tiež som mal problém s prichytávaním kože o pekáč.Dal som si na mieru pozvárať z antikorového drôtu rošt ,ktorý stojí na nôžkach asi 2 cm nad dnom pekáča.Odvtedy je po probléme.Výrobné náklady 3,6 € + pol litra zváračovi.

Odporucam piect v liatinovom

Odporucam piect v liatinovom hrnci alebo pekaci. Nic sa tam nepripecie. Peciem v nom kacku, kura, velkonocnu plnku, lasagne aj zemlovku. Nikdy pri umyvani nepotrebujem drotenku.

bolo to super

bolo to uplne super.mne sa pacila ta kacica.bola chrumkava.!!!!

vacsine sa rozpada...preco?

vacsine sa rozpada...preco?

Lebo je masko tak makke...

Lebo je masko tak makke...

Úžasná chuť

Prvý krát v živote som piekla kačicu a na základe JEDNODUCHÉHO a DOBRÉHO RECEPTU sa to PODARILO! Keďže som ju piekla v sklenenom pekáči, rodina mala doobeda aj vizuálny zážitok :-) Kačica je nádherne upečená, kuchyňou sa vinie lákavá vôňa ... Jabĺčko upečené vo vnútri kačice sa minulo okamžite :-)

Pomaly pečená kačica (alebo hus)

Dobry den. Naposledy vcera som piekla kacku pokusim sa vam poskytnut moje skusenosti. Kacku pred pecenim poriadne nasolte a nechajte cez noc v chladnicke. Potom ju oplachnite, ponorte na 2-3 minuty do vriacej vody, stiahnu sa jej pory, a bude po peceni stavnatejsia. Uz ju nesolte, staci trosku pridat mletu rascu. Plnim ju klasickou plnkou (starsie rozky, vajicka, mlieko, petrzlenova vnat, sol, cibula, pecienka) alebo ked nemam po ruke vsetky prisady na plnku vlozim do kacky len jablcko, aby drzala tvar. Peciem pri cca 125-150 C ju asi 3 hodiny, dlzka pecenia zavisi od vahy a veku kacky:). Cim mladsie maso, tym menej casu potrebuje na pecenie. Po prvych 2 hodinach ju otocim a dopeciem. Na zaver ju odokryjem, a peciem cca 10 minut na 200 C.Ked ju peciete pridlho, rozpadne sa vam pod rukami. Ako prilohu podavam dusenu cervenu kapustu + nekysnutu zemlovu knedlu. Prajem dobru chut:)

Pomaly pečená kačica

Navnadil ma tento recept a chystám sa upiecť túto kačicu, ale chcem sa opýtať, či sa nemá koža popichať pred vložením kačky do rúry.

Ja som popichal a bolo to

Ja som popichal a bolo to ok...

A co ak mam doma domacu

A co ak mam doma domacu kacicu, ktora ma 6,4 kg? ;o)))) Kolko hodin by som jej mala dat?

ROZPORCOVAT A POSTUP JE TEN

ROZPORCOVAT A POSTUP JE TEN ISTY, A ZMESTI SA NA VACSI PEKAC

Sak to sa ti ani do pece

Sak to sa ti ani do pece nezmesti :) Asi by som ju robil na dva krat...

sorry, nie kacicu, ale hus

sorry, nie kacicu, ale hus samozrejme;o)

vďaka, za recept. kačica

vďaka, za recept. kačica skvelá, šťavnatá. akurát tá koža sa nie a nie zapiect na chrumkavo... kde asi udělali soudruzi z ndr chybu?

Ja ešte do toho jabĺčka

Ja ešte do toho jabĺčka zvyknem napichať klinčeky.Urobím takého ježka . dodá to fajn arómu .

pomaly pečená kačica

Asi nenapíšem nič nové, kačica bola ,,fantastická" takže recept odporúčam ale mala som problém ju otočiť, rozpadla sa mi. Ako na to aby sa mi nerozpadla?

Mozem len potvrdit

Mozem len potvrdit. Kacica bola uzasna. Oplati sa cakat. Robil som po prvy krat hostinu pre kamaratov a dopadla s uspechom. Masko bolo vyborme upecene a vyborne vyzeralo. Podaval som s cervenou kapustou, knedle a lokse. Dakujem za recept.

PARADZINAAAAAA

Fantázia! Lepšiu sobotňajšiu večeru sme už dávno nemali. Odporúčame dodržať postup vrátane potierania medovou vodou, proti čomu bol zo začiatku náš ocko, lebo sa bál že bude kačka sladká :) recept nemá chybu. Mali sme k tomu červenu kapustu s jabĺčkami a ríbezľovým rôsolom a knedlík. PARADZINAAAAA!!!

Vyborny recep :-) , toto bol

Vyborny recep :-) , toto bol moj druhy zivotny pokus o kacicu, ta prva chutila skor ako podrazka a tato bola mnam mnam !!! Velka vdaka za super navod.

Kačica

Veď to nie je nijaký zvláštny recept, takto pomaly sa kačica a aj hus pečie vždy a bez podlievania. Pravé konfitovanie je, že mäso - zväčša naporcované kúsky úplne zaleješ masťou - kačacou alebo husacou a necháš tiahnuť na úplne nízkej teplote - môže byť aj na sporáku. To sa niekedy robilo v peci aj celú noc. Takto urobené mäsko je úplne jemné a v tom hlinenom hrnci - či pekáči bolo v masti vlastne zakonzervované - neboli chladničky. Potom sa vždy vybralo, koľko bolo treba a do ružova a chrumkava dopieklo.

ja som neskusena kucharka

ja som neskusena kucharka dufam ze to vyjde aj ked kacku dam piect v skle a nie v hlinenej miske

piekla som kacku prvy krat,

piekla som kacku prvy krat, ale odteraz len podla tohto receptu, ani skvokra taku dobru kacku neupecie, vdaka za dobry recept

To bude papina...!

KAčKA JE Už V CHLADNIčKE, A MNE Už slinky tečú... samozrejme vyskúšam Váš recept,myslím,že pomaly ďalej zajdeš ...tak to bude aj s jej pečením.Na rozdiel od Vás mám chuť na tzv.česku kapustu,je to recept od svokry mojej sestry/zlatej ženy/ a všetkým nám veľmi chutí...

podliat?

Dobry den, chcem sa opytat, ci sa kacka na zaciatku pecenia nepodlieva, pretoze to nikde nespominate... Dakujem za odpoved!

Nepodlievam

Dobrý večer, pečená kačica sa u nás zásadne pripravuje v rímskom hrnci, tak sa garantovane prepečie do zlatista a chrumkava a to úplne bez podlievania.

Nie je potrebne kacku

Nie je potrebne kacku podlievat - pusti si mnoho vlastnej stavy.

hus 3500-3700 gr

zaujímalo by ma, ako piecť hus cca 3,5 kg, také sú totiž bežné napr, v Tescu dakujem
Rank SK

Reklama

Reklama


Posledné komentáre

Tip

Najvhodnejšie drevo na rozkúrenie je drevo z ihličnatých stromov (smrek, borovica, jedľa), ktoré obsahuje veľa živíc a vydá pri horení viac energie za kratší čas.

Anketa

Aké máte vzdelanie?:

Kto je online

Momentálne online: 0 používateľov a 12 návštevníkov.

Prihlásenie