Mrvenô - mrveničková hríbová polievka

Hustá mrveničková polievka je tradičnou slovenskou špecialitou. Prinášame recept na jej Liptovskú variantu - mrvenô.

Dostali ste chuť na pravú "dedinskú" polievočku?
Celá príprava Vám zaberie len 45 minút tak neváhajte a varte.
Z vlastnej skúsenosti môžeme potvrdiť, že jeden tanier polievky Vám stačiť nebude:-)


Potrebujete

 

  • 5 stredne veľkých zemiakov
  • 2 väčšie mrkvy (ak nemáte čerstvú zeleninu, môžete ju nahradiť mrazenou)
  • 2 petržleny
  • 2 hrste sušených hríbov (prípadne čerstvé alebo mrazené hríby Májovky)
  • 3 kocky zeleninového bujónu - môžete dať aj kurací, podľa chuti
  • 2,5 litra vody

Na zásmažku:

  • 10 Dkg údenej slaniny
  • 2 kávové lyžičky hladkej múky
  • 2 kávové lyžičky mletej papriky


Na halušky/mrveničku:
 

  • 12 PL hrubej múky
  • 20 PL vody

 

Postup
 

Najlepšie je použiť čerstvé alebo mrazené májovky, keď však nie sú dostupné, použite sušené lesné hríby predom namočené vo vode. Očistené zemiaky so zeleninou nakrájané na malé kocky vložte do hrnca, zalejte vodou, pridajte bujóny, hríby a varte pokým nebude zelenina mäkká (približne 10 minút).
 

Medzitým si pripravte zásmažku. Nakrájajte slaninu na drobné kocky, ktoré pomaličky opečte na miernom ohni a za stáleho miešania pridajte hladkú múku. Odstavte z ohňa,  pridajte mletú papriku a dobre premiešajte.
Ak je zelenina mäkká, pridajte zásmažku a nechajte všetko zovrieť.
 

Do misky si pripravte hrubú múku, ktorú zalejete vodou a vypracujete haluškové cesto, ktoré cez haluškár pretlačíte priamo do polievky a varíte, pokým halušky nevyplávajú na povrch. Nakoniec dobre premiešajte a polievka je hotová.
 

tie bujony kazia celu polievku

je to sice uz par rokov,co tu bol zverejneny tento recept,no neda mi nezareagovat nan. Toho roku sa nam podarilo nazbierat vela hribov. Vediac, ze manzel miluje hribovu mrvenickovu polievku. Nie len pre vynikajucu chut, ale i z nostalgie, spomienky na detstvo... Povazujem sa za celkom skusemu kucharku, ale tuto polievku som este nerobila. A tak.som chcela nacerpat inspiraciu na internete. Toto bol prvy recept, krory som otvorila. V uvode sa spomina, ze ide o liptovsku variantu polievky. To vo mne, mylne, evokuje kvalitu, tradicne spracovanie, poctive suroviny,...A tu "ejhla" !!!3!!! kocky bujonu??? Nechapem, ako moze vobec dakto zverejnit recept a tam bez hanby a studu, ako primarnu variantu pouzit bujon?! Chapem, ze malokto ma poruke pravy domaci vyvar, ani ja nie. No v takom pripade urcote treba radsej pouzit obycajnu sol ci este lepsiu morsku. Vyniknu tak vsetky ziaduce chute-hribov, zeleniny, zemiakov,... Bujon je pre mna nieco ako vrah chuti. Prerazi vsetky ostatne chute. Ostane len presolena brecka. To uz si rovno mozwm urobit polievku zo sacku. Nemenej podstatne negativum bujonu je jeho skodlivost. Pocnuc velkym obsahom soli, vselijakych aditiv, konzervantov konciac glutamanom, ci kvasnicovy extraktom.

Nikomu nic nebrani pouzit

Nikomu nic nebrani pouzit miesto bujonu pravy vyvar, ak na to ma cas si ho pripravovat. Aj bujonov je velke mnozstvo s rozdielnou kvalitou a urcite ich netreba generalne odsudzovat...

ad bujony ...

Suuuuuhlasiiiiim!!!!!

3 kocky zeleninového bujónu

Poznáte slovo "HIPERTENZIÓN"? Ak áno, tak zredukujte tie kocky bujónu na minimum, alebo ešte lepšie, chuť nahraďte zeleninou a osoľte soľou 0 % natrium, ktorú je bežne dostať. Ďakujem, že sa tak dobre staráte o zdravie Vašich čitatelov...!

a potom nakoniec zjecte tie

a potom nakoniec zjecte tie namočené hríby

Chybu sme opravili -

Chybu sme opravili - ďakujeme.

Mohlo by vás zaujímať

Tip

Ak pridáte k vašemu kúreniu vhodnú reguláciu, môžete ušetriť až 20% na palive. Vyhnete sa aj prekurovaniu a kolísaniu teploty v dome.

Anketa

Princezná z ktorej rozprávky sa vám páči najviac?:

Kto je online

Momentálne online: 0 používateľov a 3 návštevníci.

Prihlásenie