Kozuby, pece, sporáky a iné krby...

... máte z toho všetkého "guláš" a neviete si vybrať? Potom je tento článok práve pre vás. Po jeho prečítaní by ste mali mať jasno v princípe ich fungovania ako aj vo výhodách a nevýhodách jednotlivých systémov.

Princíp

Otvorený kozub

Murované otvorené ohnisko s priamym napojením na komín bez možnosti prídavných výmenníkov. Takéto riešenie funguje s nízkou účinnosťou. Má však výhodu v priamom kontakte s ohňom, čo vyvoláva neopakovateľnú atmosféru. Preto je populárny práve vtedy, keď je atmosféra na prvom mieste v rebríčku priorít staviteľa.

 

Teplovzdušný kozub

Voľne stojace ohnisko na spaľovanie dreva (kozubová vložka) umiestnené v "otvorenej obstavbe" s otváracími alebo horevýsuvnými dvierkami. Má veľký podiel teplovzdušného tepla a odovzdáva malý podiel sálaním.

Výhody :

  • teplo sa vyprodukuje celkom rýchlo, tieto zariadenia sú vhodné do objektov, kde sa nezdržujete dlhší čas, napríklad do chaty či chalupy

  • teplo sa dá rozviesť do iných miestností, do miestností v okolí krbu alebo priamo nad ním aj bez ventilátora, do vzdialenejších miestností pomocou krbového ventilátora.

  • jednoduchý postup stavby, zvládne ho pracovník aj po krátkom zaučení, pri stavbe treba dodržiavať protipožiarne opatrenia.

  • niektoré zdroje uvádzajú, že teplovzdušný systém má výhodu v tom, že keďže vzduch neustále cirkuluje okolo horúcej vložky, zároveň sa tým dezinfikuje (ničí baktérie)

Nevýhody :

  • nekvalitné teplo nerovnomerne rozložené v miestnosti i v budove

  • väčšia spotreba paliva (záleží ale aj od kvality vložky), treba pomerne často prikladať

  • po spotrebovaní paliva teplo v krbe i v miestnosti rýchlo vychladne

 

Akumulačný kozub

Voľne stojace ohnisko na spaľovanie dreva (kozubová vložka) umiestnené v "otvorenej obstavbe", ale s viditeľným ohňom cez otváracie alebo horevýsuvné dvierka. Popri teplovzdušnom teple vzniká príjemné sálavé teplo cez prídavné akumulačné ťahy.

 

Akumulačná pec

Väčšinou murované uzatvorené ohnisko s individuálnymi dvierkami na prikladanie paliva. Vyžaruje príjemné, jemné a dlhodobé sálavé teplo. Dimenzuje sa podľa veľkosti priestoru. Vďaka uzavretému okr

uhu prieduchov je v nich spotreba paliva minimálna a prikladať stačí približne dva krát za deň. Týka sa to hlavne pece bezroštovej, v čase uzatvorenia dvierok nie je prísun vzduchu do ohniska a po spálení dreva je rozhorúčená i spodná šamotka, ktorá slúži miesto roštu.

Výhody:

  • minimálna spotreba paliva, prikladanie cca 2x až 5x za deň

  • rovnomerne rozložené teplo v miestnosti

  • zdravotne prospešné vykurovanie

Nevýhody:

  • dlhšie rozkurovanie, približne 1 deň, odporúča sa umiestňovať do domov, ktoré sú trvale obývané.

  • vyššia cena

 

Kombinovaná pec

Voľne stojace ohnisko na spaľovanie dreva (liatinová vložka do kachľových pecí) umiestnené v "otvorenej obstavbe", napojené na prídavné keramické akumulačné ťahy. Zohrieva vzduch v priestore a zároveň odovzdáva príjemné sálavé teplo cez akumulačné ťahy.

Výhody:

  • Pec sa pomerne rýchlo rozohreje

  • Teplo s dá rozviesť z teplovzdušnej časti do viacerých miestností.

  • Je použiteľná do víkendových objektov, ale tiež na stále kúrenie

Nevýhody:

  • Spotreba paliva nie je taká nízka, ako pri sálavých peciach, spotreba paliva je na strednej úrovni, ale závisí aj od kvality vložky a celkového zhotovenia pece

  • V miestnosti vzniká prúdenie vzduchu, záleží od kachliara, ako tento problém dokáže vyriešiť podľa zákazníkovho želania.

 

Hypokaustová pec

Voľne stojace ohnisko na spaľovanie dreva (liatinová vložka do kachľových pecí) umiestnené v "uzatvorenej obstavbe". Sálavé teplo sa odovzdáva cez veľké vykurované plochy s možnosťou vykurovania aj dvoch poschodí. Na rozdiel od teplovzdušných telies, pri ktorých horúci vzduch stále cirkuluje v miestnostiach, však pri hypokauste nie sú otvory na vy

ústenie tohto horúceho vzduchu. Takže horúci

vzduch, ktorý vzniká z oceľovej, liatinovej vložke, alebo z iného ohniska v hypokaustovej pece, koluje a obmieľa vnútorné steny z kachlíc alebo iného vhodného materiálu, čím ich ohreje. Výhodou tejto pece je tvarová rozmanitosť, členitosť a originálny náročný vzhľad. Ak zasahuje aj do ďalších miestností, ohriaty vzduch z pecovej vložky sa dostane do všetkých častí pece, a tým i ohrieva všetky miestnosti. Firmy, ktoré sa zaoberajú hypokaustovým vykurovaním uvádzajú, že vyprodukované teplo je kvalitné ako pri sálavej peci. Je však medzi nimi zásadný rozdiel. Sálavá pec sa nahrieva prúdením dymu – spalín, ktoré kolujú v ťahoch, ohrieva kachlice a má minimálnu spotrebu paliva. Hypokaustová pec sa nahrieva prúdením horúceho vzduchu, čiže ohnisko je od kachlíc oddelené vzduchopriestorom. Spotreba paliva v nej závisí od typu pecovej vložky a od ťahového systému.

Výhody :

  • Pec sa dá rôzne tvarovať a dá sa použiť na vyhrievanie viacerých miestností

  • Pec sa môže celkom rýchle nahriať, záleží od technológie kachliara, akú zhotoví hrúbku stien i ostatné parametre.

Nevýhody :

  • Pec má trochu väčšiu spotrebu paliva, ako pec sálavá

  • Pec neudrží teplo taký dlhý čas, ako pec sálavá

 

Kuchynský sporák

Sporák slúži hlavne na varenie a pečenie, ale môže byť dobrým pomocníkom aj pri vykurovaní. Ak má sporák 2 ohniská, je možné naň zapojiť i tzv. podkovu na radiátory, čo je vlastne teplovodná vložka. Keď sa kúri v dolnom ohnisku, je v činnosti sporák i radiátory, keď v hornom ohnisku, využíva sa len sporák. Podkova sa dá zapojiť i do prenosných sporákov, čo je cenovo výhodnejšie. Sporák vstavaný na pevno môže mať výkon cca od 10kW do 13kW. Sporák sa dáva hlavne do kuchŠporák so zabudovanou teplovodnou vložkou (podkovou)yne, ale používa sa i vo viacúčelových miestnostiach, napríklad na chatách či chalupách.

Sporák považujeme viac menej za sálavé teplo, ale treba doňho viac nakladať. Rýchlo zohreje miestnosť od horúcich platní a dobre postavený sporák udrží teplo po naložení dreva od večera až do rána. Neudrží teplo však tak dlho, ako sálavá pec.

 

Interval nakladania paliva

Tu platí pravidlo, že čím väčšia je schopnosť vykurovacieho telesa naakumulovať teplo, tým menej paliva je nutné na udržanie jeho tepla. Pomôcť pochopiť toto pravidlo by vám mohol nasledujúci obrázok.

Interval nakladania pre rôzne typy vykurovania

 

Rozloženie tepla v dome podľa typu vykurovania

 

Trendy u nás a v zahraničí

Ako uvádza kachliar.sk, keby sa Slovák, či Poliak rozhodoval, čo si dá postaviť, rozhodne sa zvyčajne pre teplovzdušný systém s vložkou. V Rakúsku sa naopak, iste radšej rozhodne pre krb klasický bez krbovej vložky. Bežný Rakúšan chce originalitu, a nezaujíma ho v tomto prípade, že klasický krb nedá veľa tepla a volí romantiku pri klasickom krbe. Obľubu si teplovzdušné systémy získavajú aj na Ukrajine a v krajinách východnej Európy. V Českej republike sa už stavajú menej a  v Rakúsku, Nemecku a iných západných krajinách len minimálne. V Rakúsku prakticky stavia teplovzdušný krb len každý 20-ty zákazník a približne 95% stavieb tvoria kachľové pece – kachelofen. Sú tam maximálne obľúbené pre kvalitu tepla. U nás sa stavali v minulosti v podobe vysokých kachľových izbových pecí, ale neskôr sa často búrali. Tak isto sa stavali v ČR, Poľsku, Maďarsku a na Ukrajine ako najosvedčenejší druh pece. V západných krajinách pokročili hlavne v oblasti dizajnu. Okrem vysokých stojatých pecí sa tam stavajú aj rôzne iné tvary, niekedy aj členité a nižšie. U nás sa vzhľad v minulosti orientoval na 2 – 3 dizajnové štýly. V najbližších rokoch sa očakáva veľký návrat kachľových pecí do našich krajov pre ich nesporné výhody a úspornosť.

  

... ktože nám ju postaví?

Tak ako i v iných oblastiach života, aj v oblasti kachliarskej je potrebné si vždy dobre premyslieť, komu dáme v tomto prípade dôveru. Ide predsa rádovo o investíciu vo výške niekoľko tisíc Eur s mnohokrát ťažkými zásahmi do interiéru. Ak je navyše pec hlavným zdrojom tepla, určite vám neradíme dať zákazku najlacnejšej firme na trhu... Pozor na firmy, ktoré sa venujú väčšinou len obstavaním kozubovej vložky. Na stavbu sálavej alebo hypokaustickej pece si je potrebné najať skúseného odborníka - kachliara. Týchto odborníkov je samozrejme ďaleko menej a preto neváhajte si včas zajednať u nich termín. Môže sa totiž stať, že budete musieť kvôli ich zaneprázdnenosti čakať aj viac mesiacov na stavbu. Platí tu však, že čakať sa oplatí.

A ešte jedna rada na záver - nezabudnite si pred stavbou pece alebo kozuba dať skontrolovať komín. Nemusí byť totiž stavebne pripravený na zamýšľaný typ vykurovania, prípadne už nezodpovedá súčasným bezpečnostným nárokom.

 Viac o krboch a kachliach tu.

Zdroj: www.kachliar.sk, http://www.krby-kozuby-pece.sk, archív autora

Mohlo by vás zaujímať

Tip

Namočte ich do slanej vody, budú ako nové.

Anketa

Princezná z ktorej rozprávky sa vám páči najviac?:

Kto je online

Momentálne online: 0 používateľov a 12 návštevníkov.

Prihlásenie