Jednoduchá stavba hlinenej pece na pizzu.

Hlinená pecHlinená pec na chlieb má pôvod vo veľmi dávnej histórii ľudstva. Ľudia ju používali na pečenie chleba, koláčov, ale aj na prípravu iných pokrmov. Jej stavba je v princípe veľmi jednoduchá a upečený chlebík, alebo pizza z nej chutí naozaj skvele...

Najprv je potrebné si pec nakresliť na papier a zamerať si jej plánovanú veľkosť. Treba dbať na veľkosť otvoru do pece tak, aby bol tento dostatočne veľký na jednoduchú manipuláciu a vkladanie koláčov, bochníkov chleba, či plechu na pečenie. Veľkosť je individuálna, ale pamätajte na to, že čím väčšia pec, tým sú väčšie nároky a čas na jej rozkúrenie.

Základňa

Je nutné postaviť pevný základ, respektíve stôl na ktorom chceme pec postaviť. V princípe pec môžeme postaviť aj priamo na zemi, ale je to nepraktické a zároveň jej trvácnosť bude otázna, kvôli ľahšiemu prenikaniu vlhkosti a nečistôt do nej. Ako vhodná základňa môže poslúžiť aj pevný drevený stôl, pozváraná kovová rámová konštrukcia, alebo v našich podmienkach najbežnejší betónový základ. Rovnako tak je možné použiť prefabrikovanú základňu na záhraný krb. Mimochodom, kedysi sa takéto pece stavali aj priamo na drevených vozoch ako prenosné...

Po postavení základne je nutné na ňu uložiť a zaistiť žiaruvzdorný podklad. Na tento je najvhodnejšie použiť šamotové tehly, ale ak chcete ušetriť, je možné použiť aj tie tradičné. Tieto sú však menej odolné a žiaruvzdorné. Ak ponecháte ako podklad len betón, tento vám postupne začne praskať a drobiť sa.

Na podklad si kriedou nakreslíme pôdorys budúcej pece s vnútornými, vonkajšími stenami ako aj so vstupnými otvorom. Priemer vnútra môže byť okolo 50 cm, ale závisí to najmä od vašich požiadaviek a môžete si ho prispôsobiť. Hrúbka steny je pri danom priemere okolo 15 cm.

Forma

Z vlhkého piesku vymodelujeme vnútorný priestor pece. Dbáme na to, aby bol povrch pieskovej kupoly čo najrovnomernejší a hladký, čo zabezpečí budúcu dobrú cirkuláciu spalín. Pomer výšok hlavnej kupoly a vstupného oblúka by mal byť taký, aby výška vstupného oblúka (otvoru) bola 60 až 65% výšky hlavnej kupoly. Toto je nevyhnutné dodržať kvôli budúcej cirkulácii horúceho vzduchu a rovnomernosti vykúrenia pece. Piesok nesmie vyschnúť, preto ho môžeme počas stavby pece vlhčiť rosením, ak postupujeme príliš pomaly, prípadne ho prikrývať igelitom. Nakoniec pokryjeme vymodelovaný piesok vlhkými novinami, čo zabezpečí neskoršie ľahšie vybratie piesku zvnútra pece. Ak chcete mať na peci aj komín, tento je vhodné umiestniť v prednej časti hneď za vstupom do pece. Na formu môžeme použiť kus plastovej alebo plechovej rúry (priemer cca 10 cm, pre dané rozmery pece), ktorú opäť obložíme vlhkým papierom a zasunieme do už vymodelovaného piesku. Nezabudnite však túto rúru neskôr vybrať s pieskom... Komín však nie je nevyhnutne potrebný.

Hlinený obklad

Teraz si pripravíme hlinený materiál na žiarovú vrstvu. Rozložíme si na zem plachtu a na nej rozmiešame 1 diel ílovitej zeme (môžeme použiť aj kupovanú kachliarsku hlinu) s 2 dielmi piesku. Do tejto zmesi ešte nepridáme vysušené seno, alebo slamu. Nakoniec pridáme vodu. Pomer nikdy nie je presný a treba ho prispôsobiť ku konkrétnej hline, keďže to je prírodný materiál a v každej lokalite má iné vlastnosti. Na konci miešania by hlina mala mať konzistenciu plastelíny. Je vhodné hlinu pripraviť vopred, prikryť ju igelitom a nechať ju odstáť aspoň jeden deň.


TIP: Hlinu je najlepšie miesiť holými nohami - môže to byť fajn zábava pre vašich priateľov...


Hlinou postupne v rovnomernej hrúbke obložíme formu pokrytú novinami. Prvá - žiarová vrstva je o niečo tenšia (5 - 7 cm) ako druhá - akumulačná vrstva. Obkladanie je možné robiť tak, že si z hliny vyvaľkáme dlhšie valce a tými obmotáme formu po obvode, alebo len postupne navrstvíme po hrstiach hlinu na formu. Nakoniec povrch jemne zvrásnime hrabličkami alebo paličkou, aby sa ľahšie spojila ďalšia vrstva. Pec prikryjeme igelitom a necháme cez noc schnúť. Ak sme však netrpezliví, môžeme rovno pokračovať na ďalší krok.

Prvá vrstva by nemala úplne vyschnúť pred nanesením druhej vrstvy. Ak je povrch prvej vrstvy príliš suchý, môžeme ho trochu orosiť vodou. Pri miešaní zmesi pre druhú akumulačnú vrstvu postupujeme rovnako, pridáme však trochu viac vody a vymiešame najprv hlinu s pieskom. Keď je zmes dobre premiesená, pridáme do nej seno, alebo slamu a opäť premiesime. Seno hmotu spevní a malo by obmedziť jej neskoršie praskanie pri schnutí. Túto zmes odporúčame tiež odstáť aspoň cez noc, môže stáť aj dlhšie, nesmie však vyschnúť a seno vo vnútri zhniť! Nie je to však úplne nevyhnutné a tak môžeme hneď po vymiesení hlinu použiť. Steny vstupného otvoru do pece je vhodné zaobliť, pretože tento tvar je odolnejší voči oderom.

Schnutie

Je dôležité hlinu nechať dobre preschnúť. Toto môže, v závislosti na konkrétnych podmienkach, trvať 2, 3 aj 4 týždne. Počas tohoto obdobia je nutné pec chrániť pred dažďom, ale nie prikrytím igelitom, keďže chceme, aby sa hlina vysušila. Ideálna je pevná strieška, alebo dobre upevnená plachtová strieška s odtokom vody odvedeným mimo piecku. Prekrytie budeme potrebovať aj po dokončení, keďže hlinená piecka nie je odolná voči dažďu a snehu... Už po pár dňoch schnutia je hlinená vrstva natoľko pevná, že je možné opatrne vybrať časť vnútornej formy z piesku. Deliaci papier môžete tiež jemne odlúpnuť, ale ak vám to nepôjde, nemusíte, keďže tento zhorí pri prvom rozkúrení pece. Po pár dňoch môžeme odobrať aj zvyšok piesku. Toto nie je nevyhnutné, ale urýchli to schnutie pece. Prirodzeným schnutím zamedzíte praskaniu, ktoré síce aj tak nastane, ale v menšej miere, ako keby ste zakúrili v ešte nevyschnutej peci... Malé pukliny sa objavia ale to nie je dôvod na paniku. Tieto len opätovne zatrite zmesou hliny a piesku.

Rozkúrenie

Prvé rozkúrenie pece musí byť opatrné. Použite menšiu kôpku suchého dreva, alebo konárov, ktoré zapáľte pred otvorom do pece a po ich dobrom rozhorení ich vsuňte opatrne dovnútra pece. Nepoužívajte žiadne oleje, alebo iné chemikálie na rozhorenie! Drevo pridávame prvý krát len opatrne a najlepšie je nechať pec po prvom opatrnom rozkúrení oddýchnuť.

Správnu teplotu pece na pečenie môžeme zistiť viacerými spôsobmi. Samozrejme môžeme použiť teplomer, ale starí majstri pekári mali iné triky. Prvým je vychádzajúci dym z pece. Ak je hustý, znamená to, že v peci ešte nie je dostatočná teplota na dobré spaľovanie spalín. Keď prestane vychádzať z pece viditeľný dym, znamená to zahriatie na správnu teplotu. Druhým možným indikátorom je farba vnútorných stien. Ak sú čierne, ešte nenastalo dokonalé spaľovanie. Ak sú vo farbe hliny, respektíve šedé, teplota je už správna. Celý proces rozkúrenia pece môže trvať aj dve hodiny. Ak opatrne skúsite teplotu vrchu kupoly pece, mala by byť tak horúca, že sa len ťažko dá udržať na nej ruka. Pozor však na popálenie! Ak máme pec dobre rozkúrenú, vyberieme tlejúce uhlíky, uzavrieme otvor a pec necháme odstáť 10 - 15 minút, aby sa teplota v peci na všetkých miestach vyrovnala. Teraz otestujeme, či nie je pec vykúrená príliš. Na to poslúži test s múkou, ktorú hodíme na dno pece a keď táto nezhorí alebo nesčerná, pec je pripravená na pečenie. Ak táto sčerná, je vhodné podlahu pece pretrieť mokrou handrou prichytenou na palici a ochladiť ju. Pozor, nepoužívajte plastové mopy! Pretretie mokrou handrou poslúži aj na vyčistenie popola a na zvlhčenie vnútra pece. Po odparení vody opäť opakujeme test s múkou. Ak múka len zhnedne, teplota je správna.

V minulosti sa rozkúrená pec používala počas celej doby rozkúrenia. Najprv sa piekli koláče a osúchy, potom chleby, malé koláčiky, potom sa varila fazuľa a na konci, keď bola pec už len teplá, sušili v nej bilinky, či drevo na budúce rozkúrenie.

Pozrite si aj recept na domáci chlieb, ktorý si môžete skúsiť vo svojej novej peci upiecť.

Prajeme vám veľa zábavy a pošlite nám obrázok ak sa vám podarí pec postaviť.

Zdroj: voľne podľa Jas Townsend and son

Foto: Vic Hubbard








http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/gallery/2011/may/04/building-cob-pizza-oven-pictures#/?picture=373809955&index=0

Dobrý deň, chcem sa spýtať,

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či sú šamotové tehly zdravotne nezavadné? Alebo na stavbu pizza pece sa používajú speciálne. ďakujem

Pomoc

Dobrý deň ja si idem stavať pec podľa návodu ktorý je vyššie. Nieje mi jasné aký má byť dlhý vstupný otvor. Je to ľubovoľné? Ďakujem

Vstupny otvor nemusi mat

Vstupny otvor nemusi mat vobec dlzku, ak nepotrebujete komin a rozhodnete sa, ze priamo cezen bude unikat dym. Ak chcete mat komin, tak prisposobte jeho dlzku podla priemeru dymovodu, ktory sa umiestni v hornej casti "tunela"...

Mohlo by vás zaujímať

Tip

 Zmiešajte cibuľovú šťavu s medom a pite ju po lyžičkách niekoľkokrát denne.

Anketa

Princezná z ktorej rozprávky sa vám páči najviac?:

Kto je online

Momentálne online: 0 používateľov a 5 návštevníkov.

Prihlásenie