Grilovaná jahňacina na viacero spôsobov

Grilovaná jahňacinaJahňacie mäso bolo u nás ešte nie tak dávno tradičným pokrmom. Bohužiaľ dnes patrí, paradoxne v bývalej ovčiarskej veľmoci, skôr k luxusným menu. Našťastie sa dá zohnať priamo na družstvách, či od drobnochovateľov za prijateľnú cenu a tak vám ponúkame niekoľko skvelých receptov na nadchádzajúcu grilovaciu sezónu.

 

Všeobecné zásady

Jahňacina je pripravená rýchlo. Pre lepšie prepečenie je ale vhodné kotletky pri kosti narezať. Rovnako môžete pripraviť aj mladú baraninu (do cca 2 rokov), ale čas prípravy stúpne na 15-20 minút z každej strany a na menej prudkom ohni. Baranie mäso je o čosi húževnatejšie... Mäso pred prípravou vždy dobre umyte. Koreniny drvte až tesne pred prípravou. Ak marinujete dlhšiu dobu, je vhodné mäsko v polovici marinovania pootáčať.

Jahňacinka na siedmych koreniach

Potrebujete:

  • jahňacie kotlety
  • zmes korenia - 7 korení
  • cesnak
  • soľ
  • olivový olej

Z korenia, soli, pretlačeného cesnaku a olivového oleja si pripravte marinádu. Touto naložte jahňacie kotletky a nechajte aspoň hodinu odležať v chlade (ideálne cez noc). Opečte na grile cca 5 minút z každej strany, alebo podľa želanej chuti.

Tip: Tento recept je jemne pikantný. Ak chcete zvýrazniť pikantnosť, pridajte do marinády ešte trochu chilli.

Glazovaná grilovaná jahňacina

Potrebujete:

  • 4 väčšie jahňacie kotlety
  • 4 polievkové lyžice hnedého cukru
  • 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
  • 2 č.l. sušeného estragónu
  • 1 č.l. mletej škorice
  • 1 č.l. mletého čierneho korenia
  • 1 pretlačený strúčik cesnaku
  • 1/2 č.l. soli

Zmiešajte korenia, cukor a soľ v nádobe a posypte touto zmesou jahňacinu zo všetkých strán. Nechajte ju aspoň hodinu odležať v chlade (ideálne cez noc). Opečte na grile cca 5 minút z každej strany, alebo podľa želanej chuti.

Grilovaná jahňacina na rozmaríne

Potrebujete:

  • 1,5 kg jahňacích kotliet
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica sušeného rozmarínu (alebo čerstvého)
  • postrúhanú kôru z 1/2 citróna
  • 2 p.l. farebného korenia (alebo čierneho)
  • 5 p.l. olivového oleja
  • soľ

V miske pripravte marinádu z oleja, citrónovej kôry, korenia a rozmarínu. Rozmarín dobre rozdrťte, aby neboli v pokrme ihličky. Kotletky natrite marinádou a nechajte v chlade odležať aspoň hodinu (idealne cez noc). Rozpálte gril, poolejujte ho a opečte kotlety z oboch strán po cca 5 minút.

 

Foto: Stu_spivack

Mohlo by vás zaujímať

Tip

Máte v lete teplo v komore (v špajzi)? Skúste na vetracie okienko zavesiť handry namočené v studenej vode.

Anketa

Princezná z ktorej rozprávky sa vám páči najviac?:

Kto je online

Momentálne online: 0 používateľov a 8 návštevníkov.

Prihlásenie