Ako pečú pizzu Chorváti

Pizza v zahradnom krbe

Na dovolenke v Chorvátsku sme videli zaujímavý spôsob pečenia pizze na záhradnom grile. V našich končinách je myslím si neznámy. Tu je teda návod.

 

Samozrejme, že na začiatku je zarobenie cesta na pizzu a príprava ingrediencií podľa vlastnej chuti. Určite tu na MojaChalupa.sk nejaký osvedčený recept zverejníme, ale tento článok je skôr o samotnej príprave, ktorá je naozaj zaujímavá.

Príprava sa začína zapálením ohňa v záhradnom krbe. V Chorvátsku domáci použili drevo z olivovníkov, keďže toto má veľmi dobrú výhrevnosť a dokáže dlho tlieť. V našich podmienkach by sme mohli použiť napríklad drevo bukové, prípadne iné tvrdé drevo, či drevené uhlie. Po dlhšom horení a rozpálení ohniska záhradného krbu (čím dlhšie, tým lepšie), rozhrnieme žeravé uhlíky a pripravíme lôžko pre pizza plech s pripravenou pizzou.

Plech Chorváti prikrývajú špeciálnym kovaným a kopulovitým "pečuňom", ktorý u nás bohužial nezoženiete a v Chorvátsku sa vraj už predáva len na ľudových veseliciach. Naň sa položí obruč zo suda, ktorá má dôležitú funkciu pri udržiavaní žeravého uhlia na kupole.

Tip: Tieto dva kľúčové komponenty môžete v domácich podmienkach nahradiť tak, že ako kupolu použijeme liatinový wok, ktorému odrežeme ušká, jedno z nich potom navaríme na vrch kupoly. Obruč si spravíme z dlhšieho plechu, z ktorého odstrihneme pásik a na koncoch ho spojíme nitmi, alebo len prevŕtame a zoskrutkujeme. Máme odmerané, že do takejto našej kupoly sa presne vojde plech na pizzu, ktorý sa dá zohnať v rôznych obchodných reťazcoch.

Kupolou sa ďalej prikryje plech s pizzou, na kupolu sa nasadí obruč, a potom zostáva len prihrnúť uhlíky tak, aby bola nimi kupola celá zakrytá.

Doba pečenia je veľmi individuálna a závisí od mnohých faktorov. Hýbe sa však v rozmedzí 15 až 30 minút. Je preto vhodné, ak používate drevo a nie uhlie, aby ste mali v rohu záhradného krbu vždy zapálený náhradný ohník, ktorý vám dodáva čerstvú dávku uhlíkov. Zvyčajne ale po cca dvoch pizziach je vhodné opäť nechať rozpálť aj podklad pod pekáčom.

Záverom len treba dodať, že takáto pizza je úžasná a má presne tú špeciálnu chuť, ktorú inak dosiahnete len v chlebovej peci.

Autor a foto: PH

 

Peka

Tato vec sa da kupit v chorvatsku pri ceste a v kvalitnejsej liatinovej verzii v roznych velkostiach v chorvatskom BAUMAXE

vola sa to peka

predava to aj slovenske zastupenie firmi plamen z chorvatska

Tip

 V hrnci zmiešajte pól litra mrkvovej šťavy a 4 lyžice medu. Vymiešajte na sirup a pite ho po jednej lyžici niekoľkokrát denne.

Anketa

Princezná z ktorej rozprávky sa vám páči najviac?:

Kto je online

Momentálne online: 0 používateľov a 4 návštevníci.

Prihlásenie