Ako dopestovať gurmánsky cesnak

Cesnak vo vrkočochSlovensko poskytuje dobré až výborné prírodné podmienky na pestovanie cesnaku na väčšine svojho územia. Pre každého záhradkára je cesnak takmer konštantnou súčasťou úrody. Pestovať cesnak je relatívne jednoduché, ale vypestovať gurmánsky cesnak, je ťažké. Pre dopestovanie naozaj dobrého - gurmánskeho cesnaku je nutné dodržať niekoľko dôležitých pravidiel.

Výber vhodnej sadby

Vždy si vyberajte miestne odrody cesnaku. Môžete na menších plochách experimentovať aj s inými odrodami, ale hlavnú sadbu robte s miestnymi. Dajú sa zohnať od miestnych pestovateľov, alebo v dobrých predajniach osív. Prípadne môžete kúpiť cesnak na trhu od overeného pestovateľa. Vždy si overte krajinu pôvodu sadby. Francúzske, talianske alebo čínske cesnaky nemusia byť pre vaše konkrétne podmienky vhodné. Komerčne predávaný cesnak na konzumáciu (zvyčajne v supermarketoch) môže byť zase ošetrený chemicky, alebo žiarením a teda absolútne nevhodný na sadbu.

Výber stanovišťa

Najmä v malých záhradkách je výber stanovišťa mnohokrát kľúčový, pretože práve tam je naň mnoho vplyvov. Okrem ťažších pôd je vhodnou na pestovanie cesnaku takmer každá pôda. U ľahších piesočnatých pôd je potrebné dať si pozor na pravidelné zavlažovanie, inak bude úroda premenlivá.
Cesnak si vyžaduje veľa slnka. V tieni dochádza k skoršiemu políhaniu.
Menej vhodnými sú svahovité pozemky kvôli zavlažovaniu a doliny kvôli prúdeniu chladnejšieho vzduchu.
Čo sa týka predplodín, nie je vhodné pestovať cesnak na pôde, kde sa pestoval cesnak predtým aspoň počas nasledujúcich 5 rokov. Na malých záhradkách toto nie je celkom možné, preto ak ste nezaznamenali žiadnu chorobu alebo škodcov pri minuloročnom zbere, tak môžete cesnak vysadiť aj na rovnaké stanovište. Ak však zaznamenáte na úrode bielu pleseň, je nutné predĺžiť interval až na 8 - 10 rokov... Ďalšími nevhodnými predplodinami sú hrach, cibuľoviny (vrátane cibuľových kvetín), a neskoré zemiaky. Vhodnými predplodinami sú napríklad obiloviny.

Výber strúčikov na sadbu

Klíčiace strúčiky cesnakuVšeobecným pravidlom je na sadbu vyberať tie najväčšie strúčiky. Samozrejme garancia veľkých hlavičiek pri úrode to nezaručí, ale je zjavný vzťah medzi veľkosťou sadeného strúčika a výslednou veľkosťou hlavičky. Veľkosť strúčika je len jedným z predpokladov veľkosti úrody. Ak nemáte dostatok sadiva, vyberte len zdravé strúčiky a na veľkosť neklaďte dôraz. Ak pri preberaní strúčikov nájdete napadnuté či choré kusy, oddeľte ich a vyhoďte do odpadu. Určite ich nekompostujte. Pred ďalšou prácou so zdravými strúčikmi si umyte ruky. Strúčiky nesmú byť takisto akokoľvek poškodené, mäkké, či zošúverené.
Ak ide o prvú generáciu sadby na danom stanovišti, je možné, že výsledná veľkosť hlavičiek nebude najväčšia. Nenechajte sa odradiť. Ak sú strúčiky zdravé, zasaďte ich aj o rok. Rastlina sa postupne prispôsobí danému prostrediu a za 2 až 5 rokov dosiahnete maximálnu možnú veľkosť hlavičiek. Samozrejme, experimentovaniu sa medze nekladú. Môžete si do jasne vyznačených sekcií na hriadkach vysadiť rôzne odrody i veľkosti strúčikov a sami si tak vybrať najvhodnejšiu sadbu pre danú lokalitu.
Sadba sa má skladovať na dobre vetranom a chladnom mieste (nie však pod 10 °C), bez priameho pôsobenia slnka. Hlavičky majú zostať vcelku.

Príprava pôdy

V polovici septembra je ideálne zapraviť do pôdy zelené hnojivo (napr. trávu) a to do hĺbky 20 - 25 cm. Krátko pred výsadbou je vhodné zapracovať do hĺbky 10 - 15 cm kompost alebo minerálne hnojivo. Je nutné dať pozor na prekyprenie pôdy - tesne pred sadbou by nemalo byť hlbšie ako 15 cm. Hlbšie prekyprenie nevhodne ovplyvňuje sadbu.
Druhou možnosťou je pôdu dobre porýľovať cca týždeň pred výsadbou a nechať ju uležať. V prípade, že máte podozrenie, že v pôde môžu byť choroby, pôdu pri jej príprave povápnite.

Morenie cesnaku

Názory na morenie sa rôznia. Niektorí záhradkári cesnak nemoria vôbec a dosahujú dobré úrody. Z pohľadu väčšieho pestovateľa je to však neprimerané riziko a preto sa v takom prípade odporúča moriť vždy. Morením cesnak ochránime najmä pred hubami. Dôležité je si uvedomiť, že už napadnutý cesnak nemá význam moriť. Moríme preto len zdravé strúčiky. Na morenie sa používa najmä roztok prípravku Sulko, ale na trhu existujú aj iné prípravky.

Existujú dva prístupy k moreniu:
  • Morenie pred sadbou - Zdravé nepoškodené strúčiky oddelíme od seba a máčame v pripravenej suspenzii po dobu 20 minút. Hneď potom ich vysadíme.
  • Morenie po zbere - cesnak moríme už v septembri cca na 6 - 12 hodín. Necháme ich vyschnúť počas nasledujúcich 12 hodín. Cesnak vysádzame, až keď teplota poklesne pod 9 °C.


    Eko receptúra: V 3 litroch vody rozpustite 1 PL sódy bikarbóny. Strúčiky nechajte v tomto roztoku vymáčať počas noci. Pred sadbou strúčiky namočte ešte na 3 minúty do vodky, alebo riedeného čistého alkoholu.

    Termín sadby

    Na území Slovenska sa zväčša sadia jesenné odrody. U nich platí jednoduché pravidlo - sadiť čo najneskôr. Teploty by už mali byť pod 9 °C, ale ešte by nemali byť prízemné mrazy. V závislosti od regiónu to je v Októbri alebo Novembri. Dobrý všeobecný dátum je 15.10. Ak ste na jeseň nezasadli, je to možné nahradiť sadbou na jar ale je nutné pred ňou strúčiky schladiť na 4 - 10 °C na 2 až 6 týždňov a dopriať im takzvanú dormanciu, čiže formu zimného spánku. Hneď potom je nutné cesnak zasadiť. Jarné odrody sadíme čo najskôr - hneď ako sa rozmrazí pôda, čo znamená vo februári či marci. Nepísané pravidlo hovorí o tom, že sa tak má udiať, keď bude vonku v marci teplota tri dni po sebe vyššia ako 10 °C.

    Sadenie cesnaku

    Cesnak sadíme takzvaným podpučím dole. Podpučie je časť (koniec) strúčika, z ktorého rastlina neklíči. Je to ten tupší a drsnejší koniec.
    Cesnak sadíme do riadkov vzdialených 20 - 35 cm a v radoch vo vzdialenostiach 10 - 15 cm. Čím viac priestoru, tým lepšie. Hĺbka sadenia sa môže líšiť od regiónu a najmä zím, ktoré v ňom bývajú. Všeobecným pravidlom je hĺbka sadenia 5 cm, ale táto sa môže meniť od 3 do 10 cm. Menšia hĺbka v teplejších regiónoch, väčšia hĺbka v chladnejších.
    Môžeme si spraviť jamky vysadzovacím kolíkom, ale v tom prípade si musíme dať pozor na dobré utlačenie pôdy okolo, pretože pri strúčiku v zemi nesmie byť vzduch. Najlepšou metódou sadenia je strúčiky do pôdy opatrne vtlačiť a potom zasypať. Potom je vhodné pôdu utlačiť.
    Najmä pri jesennom sadení je potrebné pôdu nad zasadeným cesnakom pokryť mulčom. Používa sa na to napríklad aj smrekové ihličie (konáriky). Vhodné je aj seno, slama, tráva alebo listy. Nepoužívajte však rastliny, ktoré obsahujú semeno burín ani drevené štiepky, ktoré vyčerpávajú z pôdy dusík. Mulčovanie zabezpečí okrem konzistentnejšej teploty aj lepšie udržiavanie vlhkosti a menej burín. Vo vlhkejších regiónoch nemusí byť ale vhodné kvôli možnosti hniloby.

    Ošetrovanie počas vegetácie

    Vyrastený cesnakCesnak sa môže prihnojovať hlavne na jar. Nemal by sa však hnojiť posledný mesiac pred zberom.
    Cesnak obľubuje vlhkú (nie však bahnitú) a kyprú pôdu. Pravidelné zavlažovanie, odburiňovanie a kyprenie pôdy mu veľmi prospieva. U gurmánskeho cesnaku neplatí, že čím väčší, tým lepší. Cesnak má mať veľkosť primeranú, dokonca radšej menšiu ako väčšiu. Trochu menšie cesnaky majú spravidla intenzívnejšiu chuť a vôňu. Preto, pre dosiahnutie skutočne gurmánskeho cesnaku neodporúčame veľa prihnojovania. Závlaha však musí byť pravidelná a primeraná. Správnosť závlahy môžete skúsiť tak, že pichnete prst do hĺbky v ktorej rastie cesnak a ak cítite vlhkosť a na prst sa vám neprilepí bahno, vlhkosť je primeraná.
    Niektoré zdroje uvádzajú, že pre väčšie cesnaky je vhodné zrezávať časť stonky cesnaku. Tu by sme mohli odporučiť túto techniku odskúšať na vlastnej záhradke a rozhodnúť sa podľa výsledkov. Treba však podotknúť, že takto "zväčšené" cesnaky sú menej trvanlivé.

    Zber cesnaku

    Zberová zrelosť cesnaku je závislá od mnohých vplyvov. Hlavnými vplyvmi sú odroda a lokálna klíma, ktorá sa môže meniť každý rok. Najskôr sa zberá cesnak z jesennej výsadby (približne v júli). Paličiakom, ktoré vytvárajú kvetnú stonku s pacibuľkami vňať nepadá. Zberajú sa skôr, ako sa vyvinú pacibuľky a to keď začína žltnúť kvetná stonka. Širokolisté nepaličiaky z jesennej výsadby, ale najmä jarné, ktoré majú jemnejšie, užšie listy sa zberajú, keď začína padať vňať. Neskorý zber je poznať podľa toho, že sa hlavička cesnaku začína rozpadať na jednotlivé strúčiky. Pozberané rastliny cesnaku nechajte obschnúť priamo na hriadkach.

    Uskladnenie cesnaku

    Jesenný cesnak vydrží pri dobrom skladnení asi päť, jarný až osem mesiacov. Samozrejme, musí byť v suchu a tme, dobre vysušený, zviazaný do vencov alebo samostatne v debničkách. Ideálna teplota je 0 až 2 °C. Dlhodobé skladovanie je možné po spracovaní cesnakových strúčikov sušením, lisovaním, nakladaním v nálevoch alebo pomletím a naložením do soli. Mrazenie pod -12 °C nie je vhodné, nakoľko sa ničia dôležité látky, hlavne alicín.


    Náš tip:Na dno zaváraninovej fľaše nasypte asi 1 cm soli. Hlavičky cesnaku rozoberte na strúčiky (len kvôli priestoru) a nasypte ich do fľaše k soli. Pohár uzatvorte. Takto skladovaný cesnak vydrží veľmi dlho.

    Text: ph
    Foto: David Goehring, Crispin Semmens, Dwight Sipler
    Zdroj: www.gourmetgarlicgardens.com, archív autora
  • Mohlo by vás zaujímať

    Tip

    Škvrny z lešteného nábytku skúste odstrániť kašičkou z kuchynského oleja a kuchynskej soli, či prípadne cigaretového popola.

    Anketa

    Princezná z ktorej rozprávky sa vám páči najviac?:

    Kto je online

    Momentálne online: 0 používateľov a 7 návštevníkov.

    Prihlásenie