Polovina

Polovina je malým bratom bryndzových halušiek. Dá sa povedať, že je to zrýchlený recept na jedlo, ktoré sa tradičným haluškám chuťovo veľmi približuje, ale je jednoduchšie a rýchlejšie na prípravu.

Budeme potrebovať:

  • zemiaky 500 g
  • cestoviny (najlepšie široké slíže) 500 g
  • soľ
  • bryndzu
  • slaninu

Názov polovina je pravdepodobne odvodený od toho, že jeho základnou zložkou sú zemiaky a cestoviny, ktoré sú v jedle v pomere 50:50.

Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky (cca 1 cm). Dáme ich variť v dvojnásobnom množstve vody ako by sme použili pri varení tohoto množstva zemiakov. Posolíme a necháme variť. Tesne pred koncom prípravy zemiakov do toho istého hrnca vsypeme cestoviny a varíme ďalej do ich zmäknutia. Keď sú cestoviny mäkké, odlejeme vodu z hrnca. Pozor, neodlievame všetku vodu - na dne necháme trochu "vývaru". Primiešame bryndzu, ktorá v kombinácii s vodou zvláčnie. Nakoniec polovinu servírujeme s opraženou slaninkou.

Kravianske halušky

Moja mama a stará mama robili originál tohto jedla a nie takúto náhražku. Urobili cesto ako na domáce rezance a potom z neho vyštikujú lyžicou malé mesiačiky. Tie potom uvaria v slanej vode ako rezance. Po uvarení a preliati studenou vodou. aby sa nezlepili nechajú trochu vody a do toho dajú zemiaky uvarené v druhom hrnci, brynzu a škvarky tak, aby z toho bola riedka kuľaša, ktorá potom zhustne na konzistenciu liptovských halušiek. Takže žiadna náhražka zvaná polovina, ale skutočné staré národné jedlo od prameňov Hornádu.

Mohlo by vás zaujímať

Tip

Ak aj po praní objavíte na prádle mastný fľak, posypte ho detským zásypom a prežehlite cez handru.

Anketa

Princezná z ktorej rozprávky sa vám páči najviac?:

Kto je online

Momentálne online: 0 používateľov a 1 návštevník.

Prihlásenie